Zola Jackson

Zola Jackson - Leroy, Gilles | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Leroy, Gilles
DIMENZIJA
11,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Zola Jackson.pdf
ISBN
6090014024971

OPIS

Dok New Orleansom hara uragan Katrina, dok popuštaju nasipi, a bujice drobe krhke drvene kuće i nose sve što im se nađe na putu, ljudi su prepušteni sami sebi. Pomoć je spora i nedostatna, a prisutnost televizijskih kamera tragediju pretvara u okrutni reality show. Zarobljena na tavanu poplavljene kuće bez vode i hrane, sva ta događanja promatra Zola Jackson, šezdesetogodišnja crna učiteljica u kojoj Katrina budi sjećanja na uragan Betsy koji je poharao New Orleans četrdeset godina ranije – upravo one godine kad je rodila sina jedinca Caryla. Kroz niz retrospekcija pratimo razna razdoblja u Zolinu životu, u čijem je središtu uvijek Caryl – brižan i privržen sin, vedar i pametan dječak, izvrstan učenik, student i znanstvenik, lijepi zelenooki mulat. Zolin odnos prema sinu dolazi na kušnju kad se u Carylovu životu pojavljuje Troy, bogati bijeli mladić iz Atlante. Zola se ne može pomiriti s njihovom vezom i svoju posesivnost i netrpeljivost otvoreno pokazuje. Zola Jackson prvenstveno je roman o majčinstvu u kojem se junakinja neprestano pita je li bila dobra majka. Leroy vješto prikazuje sve nijanse Zolinih unutrašnjih previranja koja su podjednako dinamična kao i drama koja se odvija u gradu. Jedini je svjedok Zoline drame kuja Lady, njezina povjerenica, suputnica i supatnica, koja će svojim djetinjastim ponašanjem unijeti određenu vedrinu u sumornu sudbinu glavnog lika i cijeloga grada. Pored problema majčinstva Zola se u svojim monolozima bavi i temama vjere, ljubavi, solidarnosti te međuljudskim i međurasnim odnosima, bolno karakterističnim za priču s američkog juga. Gilles Leroy (Bagneux, 1958), suvremeni francuski pisac. Nakon studija književnosti radio je kao predavač i novinar magazina L’art vivant, a u slobodno se vrijeme bavio pisanjem, putovanjima te proučavanjem američke i japanske književnosti. Prvi je roman, Habibi, objavio 1987. godine. Devedesetih se iz Pariza povukao na selo i posvetio isključivo književnom radu. Objavio je desetak romana – između ostalih Jackpot (Machines a sous, 1999), Ruski ljubavnik (L’Amant russe, 2002), Odrastanje (Grandir, 2004) i Tajno polje (Champsecret, 2005) – od kojih je najzapaženiji bio Alabama Song, priča o nesretnoj sudbini Zelde Fitzgerald, supruge američkog pisca Francisa Scotta Fitzgeralda, za koji je 2007. dobio nagradu Goncourt. Taj je roman preveden na tridesetak jezika, a 2008. objavljen je i u ovoj biblioteci. Osim Goncourtove nagrade dobio je još i Prix Valery Larbaud, Prix Cabourg i Prix Nanterre. Zola Jackson (2010) njegov je trinaesti, zasad posljednji roman.

Full Name, Age, Job and Education Records. Contact Information.

L'ouragan Katrina frappe, les digues supposées protéger le quartier cèdent. Ses souvenirs refont surface au rythme des Miller qu'elle boit et de l'eau ... La Nouvelle-Orléans, 2005.

POVEZANE KNJIGE