Izvori moderne arhitekture i dizajna

Izvori moderne arhitekture i dizajna - Pevsner, Nikolaus | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pevsner, Nikolaus
DIMENZIJA
9,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Izvori moderne arhitekture i dizajna.pdf
ISBN
3159439973064

OPIS

Vrsni poznavalac istorije umjetnosti i istorije arhitekture novijeg doba, Nikolaus Pevsner, pored nekoliko objavljenih knjiga iz ovih oblasti (Zgrade u Engleskoj, Skice evropske arhitekture, Pioniri modernog dizajna, Studije o slikarstvu, arhitekturi i dizajnu, Istorija tipova gradnje), koje su svojim pojavljivanjem u javnosti odmah pozitivno prihvaćene od strane stručne javnosti, dodatno je privukao pažnju Izvorima moderne arhitekture i dizajna. Na temeljit i koncizan način, Pevsner je ovde izložio razvoj arhitektonskih stilova sa kraja devetnaestog, pa sve do dvadesetog vijeka, primjenjujući metodologiju, koja se, pored objektivnih činjenica i već ranijih istoriografskih izvora, bazirala i na njegovim oštroumnim zapažanjima i zaključcima. Posmatrajući evoluciju stilova od Pjudžina, preko Ar-Nuvoa, Viljema Morisa i pokreta Arts and Crafts, pa sve do preteča modernista iz Čikaške škole, kao i onih pravih (Le Korbizje, Gropijus, Mis van der Roe), Pevsner je na sofisticiran i istančan način uočio sve međusobne veze ovih arhitektonskih strujanja i njihovih predstavnika, ali i razlike. Posmatrajući evoluciju stilova u skladu sa društvenim i istorijskim zbivanjima, izolovao je i definisao početke moderne arhitekture, koji su vremenom, zahvaljujući reprezentativnim zdanjima, postali pravi izraz modernog vremena u kojem živimo.

Hans-Georg Gadamer, Ogledi o filozofiji umjetnosti, AGM, Zagreb, 2003. Izvori moderne arhitekture i dizajna - Nikolaus Pevsner U dorbom stanju! Vrsni poznavalac istorije umetnosti i istorije arhitekture novijeg doba, Nik IZVORI MODERNE ARHITEKTURE I DIZAJNA (Polovne i antikvarne knjige) Nikolaus PEVSNER(autor) . Izdavač: Jugoslavija - Beograd Stanje: dobro.

(dostupno u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zagreb) Victor Papanek, Dizajn za stvarni svijet, "Marko Marulić", Split, 1973. Hans-Georg Gadamer, Ogledi o filozofiji umjetnosti, AGM, Zagreb, 2003. Izvori moderne arhitekture i dizajna - Nikolaus Pevsner U dorbom stanju! Vrsni poznavalac istorije umetnosti i istorije arhitekture novijeg doba, Nik IZVORI MODERNE ARHITEKTURE I DIZAJNA (Polovne i antikvarne knjige) Nikolaus PEVSNER(autor) .

POVEZANE KNJIGE