Geleri i grožđice

Geleri i grožđice - Kegljen, Kristina | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kegljen, Kristina
DIMENZIJA
10,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Geleri i grožđice.pdf
ISBN
6918225961753

OPIS

Od prirode do zastave, himne i stijega, ta tri, dok miruju u krilu prognostičara, neupotrebljena uzroka smrti… sve je to pjesnikinja izvrnula te plaho i točno (jer tako ide lirika) ispisala tri humana retka od kojih nam svaki govori da je jedna nedužna žrtva puno važnija i od nacija i od integracija, a bogami i od zastave za koju je Krleža, pišući domobranski ciklus, rekao da je krpa nevrijedna ičije smrti. Treća pjesnička knjiga Kristine Kegljen, nakon mladalačkog “Capricorna” te nagradom Navrhjezika lansirane “Ne poklanjaj srce divljim stvorovima”, pojavljuje se u biblioteci časopisa Poezija, koja okuplja pjesnike različitih generacija i širokog spektra poetika. Kegljen je uvjerljivo najmlađa autorica u posljednjem kolu kojemu, ponovo, nedostaje barem jedan autorski prvijenac – hvalevrijedna praksa inaugurirana prvim dvjema nizovima. Potonje valja pripisati prije svega osipanju potpora, bez kojih je tiskanje pjesničkih prvijenaca u datim okolnostima teško zamislivo. Od debija iz 2007, autoričino pismo nije doživjelo većih stilskih ni tematsko-motivskih metamorfoza, a kvalitativni pomak koji je donijela druga knjiga, u “Gelerima” je održan, no ne i prevaziđen. Četrdesetak uvrštenih pjesama raspoređeno je u šest naslovljenih ciklusa, od kojih tri donekle podnose izdvajanje i homogenizaciju na tematskoj osnovi, dok su ostali sastavljeni prilično proizvoljno. Naslovi pojedinih cjelina, poput “Odlasci u prezrena jutra” ili “Iskren cijuk onih slabijeg srca”, koji dobrano prelaze prag patetike, podcrtavaju dojam da bi rukopis funkcionirao bolje bez naznačenog fragmentiranja.

O knjizi će govoriti kritičarka Darija Žilić, autorica Kristina Kegljen i urednik knjige Ivan Herceg. Kristina Kegljen - Geleri i grožđice. 5 stars 4 stars 3 stars 2 stars 1 star.

Grožđice se mogu jesti samostalno ili koristiti u različitim vrstama slatkih jela, a ako ste maštoviti i slanih. Možete ih dodavati u jutarnje pahuljice ili smoothieje, salate, tijesta, umake ili pripremati s njima zdrave energetske pločice.

POVEZANE KNJIGE