Gradovi kontinetalne Hrvatske

Gradovi kontinetalne Hrvatske - Balog, Zdenko | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Balog, Zdenko
DIMENZIJA
7,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Gradovi kontinetalne Hrvatske.pdf
ISBN
5936507050047

OPIS

Knjiga „Gradovi kontinentalne Hrvatske“ sastoji se od dva dijela – od uvodnog sinteznog povijesnog pregleda, te od leksikografski organiziranog „tijela“ knjige. U knjizi su obrađeni svi gradovi koji danas imaju status grada na teritoriju današnjih kontinentalnih županija. Prvi dio knjige naslovljen je „Traganje za identitetom – Grad kontinentalne Hrvatske“. U njem se pruža kratak no temeljit opis i interpretacija povijesnih okolnosti i silnica što su uvjetovale i oblikovale nastanak i razvoj hrvatskih kontinentalnih gradova. To uvodno poglavlje je dakle povijesni pregled, podijeljen na odlomke posvećene pojedinim razdobljima (antika, srednji vijek, rani novi vijek, itd.). Tu će se čitatelj osposobiti za lakše i bolje konzultiranje drugog, leksikografskog dijela knjige. Naučit će, ili ponoviti, kojim redom i zašto su tijekom dvijetusućljetne povijesti različite političke tvorevine – njihovi ekonomski usponi i padovi, te nažalost i ratovi – oblikovali zemlju u kojoj danas živimo. Balog kompetentno tumači naše gradove uravnoteženo povezujući šire (opće) geo-političke i kulturalne kontekste i uže (lokalne) okolnosti koji su se dodirivale i sudarale na ovom prostoru oblikujući hrvatski urbani pejzaž.

u 13.00 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb. O knjizi će govoriti: akademik Tomislav Raukar doc.

Pretraži Gradovi kontinentalne Hrvatske : stil grada : tragovima identitea hrvatskih gradova Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE.

POVEZANE KNJIGE