Oblici vremena

Oblici vremena - Lovrić Plantić, Vesna | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lovrić Plantić, Vesna
DIMENZIJA
10,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Oblici vremena.pdf
ISBN
8539320382371

OPIS

Katalog izložbe Oblici vremena – Satovi iz zbirke Muzeja grada Rijeke predstavlja impresivno izdanje prezentacije cjelokupne zbirke satova Muzeja grada Rijeke, koja se sustavno prikuplja i osmišljava u namjeri da se pojedinim primjercima satova prikaže razvoj od prve polovice devetnaestog do sredine dvadesetog stoljeća. Izdanje na 64 strane prikazuje povijesni kontekst i razvoj satova, zatim podijele kućnih satova na vrste(portalni satovi, satovi na stupovima, figuralni satovi, itd.), te detaljne prikaze kataloških jedinica zbirke, koje su obogaćene impresivnim fotografijama. Uvid u zbirku paralelno pruža i uvid u naročite aspekte kulturne i društvene povijesti, dok satovi fasciniraju složenošću mehanizama, ljepotom izrade i visokim ukusom. Zbirka kućnih satova Muzeja grada Rijeke sastoji se mahom od stolnih, kaminskih, zidnih i podnih satova različitog tipa i različitih provenijencija, a najviše ih je srednjoeuropskog podrijetla (Beč, Austrija), no ima i podosta primjeraka francuskih satova te poneki američki sat, koji su svojedobno također pristizali u Primorje i na riječko područje. Satovi ove zbirke predstavljaju širok niz tipova satova od bidermajera, historicizma, secesije i art decoa, s područja Kvarnera i Hrvatske, koji su u našim krajevima bili u upotrebi od početka devetnaestog do sredine dvadesetog stoljeća.

ožujka u 19 sati u Kortilu se otvara izložba Oblici vremena i kronotopije kojom će se predstaviti dvije Maje - umjetnica Maja Gjajić uz kuriranje povjesničarke umjetnosti Maje Flajsig. Kod imenica srednjeg roda jednaki su oblici za nominativ, akuzativ i vokativ u jednini. Ti su padeži jednaki i u množini, a svršavaju se na -a kao i u našem jeziku.

art. Vjerana Hrpke (Akademija za umjetnost i kulturu u ... Glagolska vremena.

POVEZANE KNJIGE