Albanija: strani vojni utjecaji (1912.-1991.)

Albanija: strani vojni utjecaji (1912.-1991.) - Qazimi, Pellumb | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Qazimi, Pellumb
DIMENZIJA
3,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Albanija: strani vojni utjecaji (1912.-1991.).pdf
ISBN
9286149640151

OPIS

„Temeljita monografija veleposlanika Pallumba Quazimija Albanija, strani vojni utjecaji (1912. – 1991.) pionirsko je djelo o albanskoj vojnoj povijesti od nezavisnosti do pada komunističkog režima. Autor donosi pregled glavnih dijelova te povijesti od najranijih napora u gradnji obrane preko raznih ovisnosti u međuratnom razdoblju i ratnih aktivnosti do poslijeratnog razvoja komunističke države. Ovo je djelo obogaćeno selektivnom primjenom novih arhivskih izvora i predstavlja koristan vodič kroz temu i budući tijek albanskog strateškog doprinosa obrani atlantskih demokracija.“ prof. Ivo Banac, Odsjek za povijest, Sveučilište u Zagrebu „Preporučujem albanskim ali i stranim čitateljima, s punim povjerenjem da će Albanija, strani vojni utjecaji (1912. – 1991.) biti korisno i informativno štivo.“ Ivo Goldstein, profesor povijesti, Sveučilište u Zagrebu „Ova će knjiga biti korisna onim Albancima koji ne poznaju dobro vojnu povijest svoje zemlje, a još više strancima koji često zaboravljaju ulogu koju Albanci igraju na području Balkana i Europe. Čestitke autoru.“ Aleksandar Stipčević, profesor albanolog, Zagreb, 2012. „Knjiga Pëllumba Qazimija daje jedinstven uvid u onaj dio albanske vojne povijesti koji je dosad bio nepoznat vanjskom svijetu. Njegovo osobno iskustvo iz tog razdoblja, kad je Albanija bila potpuno međunarodno izolirana, čini ovo djelo posebno zanimljivim i vrijednim sa znanstvenog stajališta.“ Fredrik Vahlquist, veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, 2012. „Dr. Pëllumb Qazimi napisao je vrlo zanimljivu i iscrpnu analizu lokalne tradicije i stranih utjecaja u albanskoj vojnoj povijesti (1912. – 1991.). Otvoreno i jasno napisana, knjiga daje značajan doprinos povijesti Albanije i njezinih susjeda.“ Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj 2008. – 2012. „Albanci su se tijekom povijesti susretali s mnogim izazovima. Zapad je dobro prepoznavao albanske probleme, ali su često ti problemi zloupotrebljavani. Knjiga Pëllumba Qazimija jasno pokazuje da je Albanija zdravi saveznik Zapada.“ Zef Mirdita, profesor, Zagreb, 2012. „Svaki čovjek u svom obrazovanju usvaja načelo da je povijest učiteljica života. Uvid u vlastitu prošlost uvijek daje pouku za budućnost – tko ‘ne nauči’ prošlost osuđen je da je ponavlja. Ova knjiga izlaže dio prošlosti Albanije i hvalevrijedan je putokaz za bolje razumijevanje svih onih društvenih, kulturnih i političkih silnica koje su oblikovale prostor Albanije, ali i njezino šire okruženje. Nakon čitanja ove knjige nestat će površnosti, ali i predrasuda.“ Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije „Knjiga dr. Pëllumba Qazimija daje svestrani, temeljito proučeni i sveobuhvatni prikaz albanske vojne povijesti u razdoblju od 1912. do 1991. godine i kao takva uvelike će doprinijeti razumijevanj

U svojoj knjizi opisuje 100-godišnji vojni i vanjski utjecaj na republiku Albaniju koristeći podatke iz čak 400 izvora. Albanija je postala dio socijalističkog i komunističkog svijeta. Tijekom, a posebice poslije Drugog svjetskog rata sve više biva pod utjecajem drugih komunističkih država.

− 1991.) - Pëllumb Qazimi „Temeljita monografija veleposlanika Pallumba Quazimija Albanija, strani vojni utjecaji (1912. − 1991.) pionirsko je djelo o albanskoj vojnoj povijesti od nezavisnosti do pada komunističkog režima. Inv.

POVEZANE KNJIGE