Gabriela, klinčić i cimet

Gabriela, klinčić i cimet - Amado, Jorge | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Amado, Jorge
DIMENZIJA
12,75 MB
NAZIV DATOTEKE
Gabriela, klinčić i cimet.pdf
ISBN
3901813760529

OPIS

Humorističko-satirični roman Gabriela, klinčić i cimet duhovit je i zabavan panoramski prikaz života u malom brazilskom gradiću početkom 20. stoljeća, a Jean Paul Sartre hvalio ga je proglasivši ga pučkim romanom u najboljem smislu te riječi. Amado nas vodi u vrijeme kad su u brazilskoj provinciji Bahiji sredinom 1920-ih vladali kraljevi kakaa, kad su se razmirice rješavale pištoljima, a od prevarenog muža očekivalo se da okaljanu čast obrani ubojstvom preljubnice i njezina ljubavnika. Radnja se odvija u dva paralelna rukavca koji se povremeno isprepliću: jedan opisuje bitku između tradicionalista koji žele gradić Ilhéus zadržati onakvim kakav je oduvijek bio – pospan i nazadan – i ljudi koji žele da se njihov gradić prilagodi modernom životu. Drugi rukavac radnje prati priču arapskog krčmara Nasiba Saada, koji u potrazi za kuharicom susreće siromašnu mladu mulatkinju Gabrielu. Nakon što spere prljavštinu i prašinu i prnje zamijeni privlačnim haljinama Gabriela se otkriva u punokrvnoj, raskošnoj ljepoti te svim muškarcima u gradiću zavrti glavom. Da bi je sačuvao samo za sebe Nasib ju je spreman oženiti, no ona je poput egzotičnog divljeg cvijeta: ako ga ubereš i staviš u vazu, brzo će uvenuti. Gabriela voli biti Nasibova kuharica i ljubavnica, no ne želi mu biti supruga. Nije joj do toga da postane uvažena dama – ona jednostavno želi biti Gabriela. Svaka stranica, prožeta zamamnim mirisima, zvukovima i bojama brazilskog podneblja, slavi životnu radost i neobuzdanu senzualnost protagonista ovog velikog romana.

stoljeća, a Jean Paul Sartre hvalio ga je proglasivši ga "pučkim romanom u najboljem smislu te riječi". "Gabriela, klinčić i cimet" uzbudljiva je knjiga najpopularnijeg brazilskog klasika, jednog od najvećih pisaca ne samo u latinoameričkim nego u svjetskim okvirima. Prava literarna poslastica! Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju prekrasan roman Jorgea Amada "Gabriela, klinčić i cimet" - idealno ljetno štivo - su: Jorge Amado - Gabriela, klinčić i cimet.

0. Book caffe u suradnji s Knjižarom Ljevak svakog mjeseca na svojim policama pruža vam mogućnost užitka čitanja preporučenih knjiga koje možete prolistati ali i kupiti.

POVEZANE KNJIGE