Kraj ekologije

Kraj ekologije - Galović, Milan | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Galović, Milan
DIMENZIJA
7,96 MB
NAZIV DATOTEKE
Kraj ekologije.pdf
ISBN
5539760541197

OPIS

U dobu kad živim bićima nije ugrožena samo uža okolina nego i priroda u cijelosti, čovjeku pak, pored uže okoline, i njegov zajednički ili socijalni život, a kao duhovnom biću i sama njegova ljudskost, ekologija je dobila na važnosti. I to ne samo na području istraživanja ugroženosti uže okoline i traženja rješenja za njeno očuvanje od industrijske i tehnologijske destrukcije, već još više na planu razmatranjakoncepta ljudskog svijeta i njegove ugroženosti u cijelosti. U tom smislu se ekologija filozofijski diže na razinu promišljanja cjelovitog ljudskog doma ili kuće. Može se kazati da je čovječanstvo ušlo u doba kad su ekologijska pitanja postala primarna, kad je u pitanju sam opstanak života, čovjeka i Zemlje. Stoga je van diskusije nužnost razmatranja ekologijske teorije i njome vođene prakse u svakom društvu pa i hrvatskom. “O autorovoj tezi o kraju ekologije može se još raspravljati, budući da se ekologija kao teorija i praksa i dalje pokazuje, doduše ipak u svojem tehnokratskom vidu, kao sve nužnija orijentacija u životu suvremenog čovjeka. No svi dijelovi knjige zaslužuju pozornost, koliko zbog cjelovitog i preglednogizlaganja toliko i zbogvođenja računa o razumljivosti izloženog.” -Ozren Žunec “Riječ je o filozofijskome pristupu interdisciplinarnome području ekologije kao nove znanstvene discipline ponajprije orijentirane spram socijalne konstrukcije prirode i prirodnoga okružja u doba globalne ugroženosti planeta Zemlje te egzistencijalno-ontologijskoga sklopa svijeta, božanskoga i čovjeka. Autor nastoji otvoriti pristup ekologiji izvan redukcije na biologizam čovjeka i sociologizam prirode. To znači da se slijed izvođenja problema i način argumentacije smještaju u granično područje socijalne filozofije, fenomenologije životnoga svijeta i teorijskog fundiranja novih znanstvenih paradigmi poput biopolitike, bioetike i transgenskih istraživanja biološke strukture čovjeka.” -Žarko Paić

stranica: 80. Količina: ... Galović, Milan (2013), Kraj ekologije, Zagreb, Naklada Jasenski i Turk 3.

Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. Povodom nedavno objavljenih knjiga "Doba Estetike", Izdanja Antibarbarus (2011.) te "Kraj ekologije", Jesenski i Turk (2013.) razgovarali smo s autorom i sada već umirovljenim profesorom Milanom Galovićem.. Srđan Sandić: Kraj ekologije i Doba estetike knjige su vaših predavanja koja ste držali studentima TTF-a. Svaka plaža ne samo na Jadranu nego i šire teži tome da postane plaža koja ponosno može objaviti kako ima oznaku Plave zastave.

POVEZANE KNJIGE