Odbor regija u oblikovanju EU zakonodavstva

Odbor regija u oblikovanju EU zakonodavstva - Rubić, Maja | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Rubić, Maja
DIMENZIJA
9,37 MB
NAZIV DATOTEKE
Odbor regija u oblikovanju EU zakonodavstva.pdf
ISBN
3548927923522

OPIS

Knjiga je u sadržajnom smislu podijeljena na pet poglavlja, s dobrom strukturom, počevši od detaljno obrazloženog povijesnog pregleda osnivanja Odbora regija EU, iza čega slijedi opširno poglavlje o mjestu Odbora regija u institucionalnoj strukturi EU. Posebna dodana vrijednost knjige je u detaljno razmatranim primjerima utjecaja Odbora regija na EU zakonodavstvo, uz osvrt na konkretne i interesantne slučajeve iz prakse koji potvrđuju da se Odbor regija upušta u odmjeravanje utjecaja europskih odluka na teritorijalne zajednice. Autorica se osvrnula i na ulogu Odbora regija u kreiranju politike, a u zadnjem poglavlju, uz navođenje utjecaja Odbora regija u kohezijskoj politici EU, razmatra i njegovu ulogu u Hrvatskoj. Pri tome navodi konkretne korake koji su poduzeti radi bolje suradnje hrvatskih regionalnih i lokalnih vlasti s OR-om. Tematika koju obrađuje autorica je izuzetno aktualna, a članstvo Hrvatske u EU dodatno naglašava važnost predmeta. Važnost Odbora regija kao savjetodavnog i političkog partnera Europske komisije vezana je i za novu regionalnu (kohezijsku) politiku EU, usmjerenu na probleme konkurentnosti, širenja djelokruga regionalnih i lokalnih vlasti te višerazinsko odlučivanje. Knjiga može poslužiti kao zanimljiv, koristan i primjenjiv priručnik svima koji žele znati više o značaju i ulozi Odbora regija, te onima koji se bave lokalnim i regionalnim razvojem. -Sanja MalekovićMajda Rubić magistrirala je 2011. u području europskog prava. U posljednjih deset godina obavlja dužnosti koje su u svezi europskih integracija, danas u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Objavila je veći broj stručnih radova među kojima i priručnik Horizontalna analiza učinaka usklađivanja zakonodavstva Hrvatske s propisima EU, MEI, 2002., i drugi koji je imao direktnog utjecaja na čak dva zakona, Zaštita nacionalnog blaga u svjetlu europskog prava, udruga Europski pokret Split, 2007. Njen profesionalni interes obuhvaća pitanja institucionalnog okvira EU donošenja odluka, pravni poredak, kohezijske i regionalne politike.

165/2014 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 4. veljače 2014.

Konsolidacija Odbora regija U svojoj drugoj fazi Odbor regija nastojao je ojačati ... Mišljenje Odbora regija - Zelena knjiga o europskoj strategiji za plastični otpad u okolišu (2013/C 356/06) ODBOR REGIJA — poziva Europsku komisiju da do 2020. godine usvoji zabranu odlaganja plastičnog i visokozapaljivog Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta usvojio je jučer većinom glasova izvješće hrvatskog zastupnika Tonina Picule „Kohezijska politika i regionalne strategije zaštite okoliša u borbi protiv klimatskih promjena".

POVEZANE KNJIGE