Što je bio komunizam?

Što je bio komunizam? - Koenen, Gerd | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Koenen, Gerd
DIMENZIJA
3,76 MB
NAZIV DATOTEKE
Što je bio komunizam?.pdf
ISBN
7856754376867

OPIS

Ma koliko da je dobrim dijelom otišao u povijest, komunizam je još uvijek jedno od najintrigantnijih pitanja. Gerd Koennen mu se vraća ispočetka – počinje pitanjem tko su u stvari bili boljševici, a pred kraj knjige suočava se s Kinom, komunističkom zemljom čija globalna uloga postaje sve veća. Koennen je autor impresivnog niza knjiga o lijevim pokretima i totalitarizmima, a izlazak ovog eseja je u Njemačkoj – mimo velike informativnosti knjige – bio popraćen velikom javnom raspravom. Kulturni program najveće radiostanice Deutschlandfunk prikazao ju je kao duhovitu, zgusnutu i poantiranu knjigu kakvih ima malo, naglašujući da u njoj nije naglasak na novim otkrićima, nego da ju komunizam zanima kao uznemirujući ekstrem u modernoj civilizaciji. Njeno objavljivanje stavlja se u kontekst najznačajnijih knjiga o komunizmu zadnja dva desetljeća, kao što su Furetova Povijest jedne iluzije, Crna knjiga komunizma Stephana Courtoisa i Svjetska povijest komunizma Davida Priestlanda, ali i prethodnog istraživanja Koenena o SSSR-u, Utopije čišćenja, te se smatra vrhunskim dosegom na tom području. Teza da su teror i ubijanje jedna od glavnih crta komunizma u njegovom realno postojećem obliku u 20. stoljeću u njemačkoj javnosti izazvao je pohvale, ali i negiranja da je to uopće bitno za temu. Najveći stručnjaci knjigu preporučuju mladim ljudima: Erhard Eppler u Süddeutsche Zeitpunkt kaže da profesionalni revolucionari-poduzetnici (poput Lenjina) doista nisu imali ništa s radničkim pokretom, dok Arno Widman u Frankfurter Rundschau smatra kako Koenneovoj raspravi ide u prilog njegov odmak otpadnika od komunističke ideje te da je uspješno raskrstio sa svim starim objašnjenjima.

Hrvatska enciklopedija, svezak 6 (2004.), navodi sljedeća četiri značenja pojma "komunizam": . Ideja savršenoga, besklasnoga društva potpune jednakosti ljudi.

Njemački povjesničar i publicist Gerd Koenen, nakon razočaranja u svoje mlade-načke ljevičarske ideale i njemačku radikalno-ljevičarsku scenu kojoj je pripadao 1970-ih, već se od 1980-ih usmjerio na kritiku ljevice, posebno komunističkih režima Kultovi vođa i mitovi o herojima (1991), Njemačka i ruska revolucija (s Lewom Kopelewim) (1998), Utopija čišćenja - što je bio komunizam (1998); Crveno desetljeće. Naša mala njemačka kulturna revolucija 1967-1997 (2001).

POVEZANE KNJIGE