Francesco Drenig

Francesco Drenig PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
7,99 MB
NAZIV DATOTEKE
Francesco Drenig.pdf
ISBN
4700268736036

OPIS

FRANCESCO DRENIG –FOTOGRAFIJE, 2013. Francesco Drenig(1982.-1950.) ključna je figurahrvatsko-talijanskih odnosa u Rijeci između dva svjetska rata i stoga iznimno zanimljiv onima koje zanimajumeđunacionalni odnosi na našem tlu, a posebno odnosi s Talijanima. Drenig je ujedno ključnafigura književnog života rijeke dvadesetih godina dvadesetoga stoljeća i bitan,možda još bi važniji, sudionik kruga modernih umjetnika i fotografa tridesetihgodina. Mladi su ga riječki likovni umjetnici smatrali zagovornikom ikritičarom koji je krčio putove modernizmu i važan im je upravo kao entuzijastneiscrpne energije. Katalog Drenig –fotografije prvenstveno je posvećen Drenigovu fotografskom radu. U njemu suprvi put objavljena sva njegova izvorna fotografska povećanja sačuvana uArchivio-Museo storico di Fiume u Rimu, kao i fotografije poznate iz onodobnogtiska i kataloga fotografskih izložbi. Kritički tekst prikazujeDrenigov umjetnički-fotografski razvoj od kasnog impresionizma donaglašenogmodernizma i modernognaturalizma, koji se odvija u svega nekoliko najintenzivnijih stvaralačkihgodina, od 1933. do 1940. Prvi put su objavljeni ineki od Drenigovih portreta koje su radili njegovi brojni prijatelji (de Gauss,Venucci, Pfau, Hajnal. Antoniazzo). Uz kritički tekst o njegovu fotografskomradu u kontekstu riječke umjetničke fotografije 1930.-ih, u katalogu jeobjavljen i iscrpan tekst o biografiji Francesca Dreniga.

No, djelovao je na upoznavanju dva naroda, dviju kultura. Francesco Drenig rođen je u Rijeci 1892. godine, a umro je u Fabrianu kod Ancone 1950.

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000100085: Matična publikacija: Francesco i Veronica Drenig, roditelji poznatog pjesnika, prevoditelja, pokretača riječkih časopisa, likovnog kritičarua i fotografa, Francesca Dreniga Vuković Potkapelski Metel (1907-1969) sin hrvatskog zapovjednika mornarice, admirala i heroja Janka. (B-1 -11) Rijeka je iznjedrila takva imena kao što su fulminantni Janko Polić Kamov i njemu oprečni Drago Gervais, u Rijeci je živio i radio njen najveći romanopisac novoga doba Nedjeljko Fabrio, ondje su djelovali pisci istodobno talijanski i hrvatski kao što su Francesco Drenig i Franco Vegliani, slikari Romolo Venucci, Ladislav de Gauss ... ...djelovanja akademika Petra Strčića u četvrtak 2.

POVEZANE KNJIGE