Karnera

Karnera - Popović, Milorad | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Popović, Milorad
DIMENZIJA
5,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Karnera.pdf
ISBN
7111564982372

OPIS

Karnera je roman o boksu i o boksačima, provincijskim razbijačima i neostvarenim šampionima, o ljudima koji nisu bili velike pameti, ni dobre tehnike, ali su udarali kao maljem. Karnera je roman o svijetu koji je u stalnome raskoraku između međusobno udaljenih, ali nezavršenih historijskih vremena: usporedo teče vrijeme knjaza i kralja Nikole, vrijeme bratoubilačkog klanja u Drugome svjetskom ratu, vrijeme crnogorskoga osvajanja Beograda, vrijeme napada na Dubrovnik i Konavle… I uza sve te vremenske bujice, teče privatno vrijeme pripovjedača, koji se probija kroz život, i kroz sva ta povijesna vremena. Njegova priča na čitatelja djeluje gotovo hipnotički, uvjerljivo poput najsirovijeg realizma, vrlo često uz likove iz stvarnoga života, s njihovim stvarnim imenima, ali taj realizam, taj dokument vremena, u sljedećem trenutku prelazi u san i u košmar, u kratku fantaziju, koja će se opet sliti u neku drugu bujicu, da bi sve bujice, na kraju, činile Karneru. Roman jednoga boksača, iz vremena jugoslavenskoga socijalizma, roman nekoliko dama, koje u neko historijsko nedoba, na Cetinju, u najzaturenijoj i najkišovitijoj prijestolnici Europe, kartaju bridž. Ispripovijedana živim jezikom, u kojem svaka riječ čuva pamćenje na svijet iz kojeg je nastala, Karnera je knjiga-posveta Crnoj Gori. Na polici uz Milovana Đilasa, Ismaila Kadarea, Roberta Bolana, Mirka Kovača, Borisa Marunu… -Miljenko Jergović Roman Karnera bio je u užem izboru nagrada Jutarnjeg lista i t-portala, a u Tuzli je osvojio nagradu Meša Selimović za 2013. godinu. Milorad Popović rođen je 1957. godine u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je sedam knjiga poezije: Sa trga glodara (1981), So Jude (1982), Nema više klađenja (1985), Red se polako za­vodi (1987), Ce­tinjski ljetopis (1991), Nesigurna zemlja (2005) i Raskršća (2008), te knjige eseja: Mali na­rod i nacionalizam (1997), Crnogorsko pitanje (1999), Po­dijeljena nacija (2010), i Njegoš i crnogorska nacija (2011). Poezija i eseji prevedeni su mu na de­setak stranih jezi­ka. Dobitnik je više nagrada za književnost. Ima status istaknutoga kul­turnog stvaraoca Crne Gore.

As per 2009 stats, Karnera village is also a gram panchayat. Karnera je roman o boksu i o boksačima, provincijskim razbijačima i neostvarenim šampionima, o ljudima koji nisu bili velike pameti, ni dobre tehnike, ali su udarali kao maljem. Komentirajte Facebook "Karnera" je roman o boksu i o boksačima, provincijskim razbijačima i neostvarenim šampionima, o ljudima koji nisu bili velike pameti, ni dobre tehnike, ali su udarali kao maljem.

sc. Ivana Karnera, redovitog profesora u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju u kumulativnom radnom odnosu za predmet Patofiziologija u Katedri za patofiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta JJ Strossmayera u Osijeku.

POVEZANE KNJIGE