Pjesni slane

Pjesni slane - Plejić Poje, Lahorka | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Plejić Poje, Lahorka
DIMENZIJA
12,70 MB
NAZIV DATOTEKE
Pjesni slane.pdf
ISBN
9660152086396

OPIS

PJESNI SLANE: satirični spjevovi Antuna Gleđevića Pjesni slane Antuna Gleđevića sadrže 2.700 stihova u spjevovima („Audijenca gospodina Tovarkanti“, „Prskanja“ i „Prodece g. kavalijera Mandrislava“) čija su poetička i generička obilježja ironija, podsmijeh, satira i travestija, sačuvani u rukopisu te se u ovome izdanju objavljuju prvi put. Spjevovi svjedoče o nekim poetičkim i svjetonazorskim prijelomima koji se događaju u starijoj hrvatskoj književnosti na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, kao i o raslojavanju književnosti na visoku i nisku te o znatnijem prodoru svakodnevice u književni tekst. Osim duhovnosti, humora, komike, ironije i sarkazma, u Gleđevićevim se satirama prvi put na hrvatskome jeziku raspravlja o satiri, koja se u Dubrovniku kontinuirano pisala tijekom tri stoljeća. Napisani su dubrovačkim govornim idiomom i važan su izvor za poznavanje dubrovačkoga govora toga vremena i važna su jezičnopovijesna građa.Gleđevićevi rukopisni spjevovi donose se u kritičkome izdanju, prilagođeni su suvremenome grafijskome sustavu i pravopisu, što je u struci uobičajeno. Tako oni postaju prikladnima za daljnje proučavanje. Osim toga, popraćeni su predgovorom u kojemu se, uz najvažnije informacije o Gleđevićevu opusu, pobliže određuju njihovo mjesto u kontekstu onodobne hrvatske književnosti, a daje se i poetološki opis spjevova. Uz predgovor i transkripciju spjevova, knjiga sadrži i napomene o jeziku i grafijskim rješenjima, te rječnik talijanizama i dubrovačkih, danas manje poznatih riječi, što čitatelju omogućuje da se lakše kreće kroz spjevove.Djelo je namijenjeno ponajprije čitateljima koje zanima starija hrvatska književnost, odnosno kroatistima, no zbog Gleđevićeva miješanja hrvatskoga i talijanskoga jezika može biti poticajno i talijanistima. Budući da je riječ o tekstovima koji tematiziraju brojne detalje iz svakodnevice (neke bolesti, loše navike, običaji običnih ljudi, nižih slojeva i slično), oni mogu zainteresirati i književne i kulturne antropologe, kao i povjesničare svakodnevice i povjesničare mentaliteta.

Aktualno. Za buduće brucoše - osnovne informacije o studiju; Upisi na diplomski studij kroatistike u akademskoj godini 2020/21.

: faks. ; 24 cm Bio-bibliografske bilješke uz tekst. Slane princes krofne punjene sirom.

POVEZANE KNJIGE