Šaman

Šaman - Gordon,Noah | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gordon,Noah
DIMENZIJA
6,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Šaman.pdf
ISBN
3959346248365

OPIS

U ovoj se knjizi susrećemo s dr. Robertom Judsonom Coleom koji iz rodne Škotske bježi u Novi svijet gdje kao liječnik najprije radi u Bostonu, a potom se kod indijanskoga plemena Sauka upoznaje s iscjeliteljskim moćima prirode. Ujedno pratimo i životni put njegova sina Roberta Judsona Colea – kojega prijatelji poznaju kao Šamana – i cijele obitelji upletene, zajedno s čitavom Amerikom, u sukob između Sjevera i Juga. Robert J. Cole, legendarni liječnik i junak Iscjelitelja, ostavio je za sobom trajnu ostavštinu. Od 11. stoljeća naovamo najstariji sin u svakome naraštaju Coleovih dobiva ime Robert, srednje mu ime počinje slovom J., a nasljeđuje i razne sposobnosti, kao što je liječničko ‘šesto čulo’. Šaman nas, pak, vodi u 19. stoljeće… Kao djelo u kojemu se smjenjuju nježnost i odvažnost, no kojemu nikada ne manjka zanimljivosti, Šaman je obiteljska saga epskih razmjera, živopisan prikaz dvojice liječnika iz obitelji Cole i žena koje oni vole, brutalnoga ubojstva i nagloga razvoja medicine do kojega dolazi nakon mračnih stoljeća neznanja. Šaman je jedan od najvećih hitova američkog pisca Noaha Gordona. Prema njegovom romanu Iscjelitelj snimljen je istoimeni film, a na hrvatski su mu jezik prevedeni i romani Jeruzalemski dijamant, Iscjelitelj, Rabin i Iscjelitelj iz Zaragoze.

Niti mjesec i pol, koliko je prošlo od šamanskog rituala u vigvamu načelnika Saborskog Luke Hodaka, nakon kojega je u novogodišnjoj noći preminuo Ratko Barić, nisu poznati rezultati analize tkiva pokojnika koji bi trebali dati odgovor na pitanje što je točno uzrokovalo smrt Hodakova susjeda ... Šaman iz Jakutska Toli i violinist Dimitri iz Moskve pobjegnu na konju iz sovjetskoga gulaga. Šaman obeća Dimitriju da će mu biti vodič, ali ustrijeljen je i umre.

On, dodaje, još uči i učit će do starosti. Prije osam godina Luka Hodak svima je bio poznat kao šaman i HDZ-ov načelnik koji je završio u rubrici crne kronike. Danas je, pak, turistički radnik.

POVEZANE KNJIGE