Dodir orijenta

Dodir orijenta - Bubalo, Juraj | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bubalo, Juraj
DIMENZIJA
8,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Dodir orijenta.pdf
ISBN
4165921702777

OPIS

Francuski moreplovac poturčio se zbog djevojke iz harema, oxfordski učenjakpostao je vođa beduinskog ustanka, nepobjedivi vojskovođa vratio se s osvajanjaosvojen, hrvatski diplomat i sveučilišni profesor pobjegao je od svijeta i postao budistički redovnik, grčko-armenski mistik pronašao je ključ zamisterije ljudskog postojanja…Svi su oni na svoj način doživjeli dodir Orijenta. Njihovi izvanredni životi i djelainspirirali su putopisca Jurja Bubala da krene na Istok njihovim tragovima i u osobnom susretu sa zavodljivimsvijetom Orijenta pokuša shvatiti i njih i svijet koji su oblikovali u očim azapadnjaka. Dodir Orijenta je zbirka kronološki poredanih putopisnih priča s nekoliko raznih putovanja po zemljama Istoka. S putopisima o „ljudima i krajevima“ koje je autor vidio i doživio sjedinjeni su eseji o osobama koji su svojim izvanrednim djelovanjem te prostore obilježili. Riječ je naročito o pojedincima čiji su tragovi naznačili mogućnosti zapadnjačkog pristupa svijetu Istoka. Tako se u knjizi našla neobična skupina pisaca, duhovnih učitelja i vojskovođa (Sokrat, Pierre Loti, Isus Krist, Lawrence od Arabije, AleksandarVeliki, pukovnik Kurtz, Čedomil Veljačić i G.I. Gurdjieff), na čijim je djelima ili djelima o njima autor nalazio nadahnuće prije nego se i sam našao na putu. Od Grčke i Bliskog istoka do Šri Lanke i Kambodže, Bubalov Dodir Orijenta otvara svjetove kakvi se mogunaći samo u oku i duhu strasnih putnika. Juraj Bubalo, tragač specijalističkih interesa,kako se sam definira, spada u kategoriju načitanih putopisaca, onih koji inspiraciju za svoje putovanje pronalaze u omiljenoj literaturi, putujući s knjigom u ruci. Slično velikim klasicima žanra Štambaku ili Kapuscinskom, on knjige nosi kao bitan dio svoje prtljage i svoje putovanje započinje kroz njih. No, ovakav postupak ‘putovanja sa zadatkom’, ne čini njegovu putopisnu prozu nimalo školskom i papirnatom, ona je živa i nadahnuta suvremenošću, puna života i susreta s malim ljudima s margine koji zapravo čine dušu svake zemlje ili predjela kroz koji se putuje.Jasen Boko

S putopisima o ''ljudima i krajevima" koje je autor vidio i doživio sjedinjeni su eseji o osobama koji su svojim izvanrednim djelovanjem te prostore obilježili. ZAGREB, zapad. Zagreb, Zagrebačka cesta 194 Tel.

Kroz osam priča, međusobno povezanih osobom autora, ali i egzotikom Orijenta, upoznajemo putnika od njegovog rađanja u Ateni pa do već okorjelog hodača otvrdnulih tabana u Iranu ili na Šri Lanki. Promocija knjige 'Dodir Orijenta' Jurja Bubala U utorak 27. siječnja u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, održat će se promocija knjige 'Dodir Orijenta' Jurja Bubala (Libricon, 2014).

POVEZANE KNJIGE