Frazemi i poslovice u dalmatinsko-venecijanskom govoru Splita u 20. st.

Frazemi i poslovice u dalmatinsko-venecijanskom govoru Splita u 20. st. - Menac-Mihalić, Mira | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Menac-Mihalić, Mira
DIMENZIJA
6,44 MB
NAZIV DATOTEKE
Frazemi i poslovice u dalmatinsko-venecijanskom govoru Splita u 20. st..pdf
ISBN
6593228111244

OPIS

Knjiga se bavi jednim od talijanskih govora, tipom dalmatinsko-mletačkoga dijalekta kojim je govorio dio Splićana od vremena pod mletačkom administracijom, a s promjenama prilika sužavao je svoju upotrebu. Ova će nas knjiga podsjetiti na stari govor, na naše bake i djedove, na stare rođake i susjede i na mnoge trenutke razgovora s njima. Na različitim razinama obrađeno je 1400 frazema i 145 poslovica koji se mogu promatrati u nekoliko rječnika i kazala. Otkrit ćemo pomalo zaboravljeni svijet i svjetonazor: pravila, sudove, zabrane ili savjete kako živjeti, postupati prema bližnjima, koje vrline treba njegovati i kojih se poroka čuvati. Otkrit ćemo njihova gledanja na prirodne pojave, na meteorološke prilike, savjete o zdravom životu, o prehrani, o potrebi za odmorom, razonodom, ljepotom, ljubavlju. Pronaći ćemo vedre šale i zadirkivanja, kao i rime. Iako je taj svijet ostao u izmaglici prošloga stoljeća, a govor ubrzano nestaje iz aktivne uporabe, mnogi se njegovi frazemi i poslovice i dalje rabe u hrvatskom splitskom i drugim dalmatinskim govorima.“Knjiga obrađuje frazeologiju venecijanskoga govora u Splitu 20. stoljeća. Riječ je o govoru koji nestaje i autorice su u zadnji čas zabilježile njegovu frazeologiju. Autorice rječnika prokušane su lingvistice, posebice u području frazeologije i dijalektologije, a u ovome su velikom radu obuhvatile frazeologiju govora kojim i same još uvijek govore, te ujedno spadaju u njegove posljednje govornike. Na temelju dugogodišnje prakse pisanja frazeoloških rječnika, autorice su prikladno obradile frazeologiju govora prije njegova nestanka.” – Iz recenzije dr. Masline Ljubičić

; 20 cm. Frazemi i poslovice u dalmatinsko-venecijanskom govoru Splita u 20. stoljeću, Zagreb: Knjigra, 2014 (monografija) CROSBI ID: 726722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca Naslov Frazemi i Poslovice U Dalmatinsko - Venecijanskom Govoru Splita U 20.

Stoljeću, Mira Menac-Mihalić,Antica Menac opis - frazemi i poslovice u dalmatinsko - venecijanskom govoru splita u 20. STOLJEĆU Knjiga se bavi jednim od talijanskih govora, tipom dalmatinsko-mletačkoga dijalekta kojim je govorio dio Splićana od vremena pod mletačkom administracijom, a s promjenama prilika sužavao je svoju upotrebu. Frazemi i poslovice u dalmatinsko-venecijanskom govoru Splita u 20.

POVEZANE KNJIGE