Gradovi jadranske Hrvatske

Gradovi jadranske Hrvatske - Balog, Zdenko | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Balog, Zdenko
DIMENZIJA
4,77 MB
NAZIV DATOTEKE
Gradovi jadranske Hrvatske.pdf
ISBN
7021376743216

OPIS

GRADOVI JADRANSKE HRVATSKE Stil grada – tragovima identiteta hrvatskih gradova Prvi dio knjige naslovljen je Traganje za identitetom – Grad jadranske Hrvatske. U njem se pruža kratak no temeljit opis i interpretacija povijesnih okolnosti i silnica što su uvjetovale i oblikovale nastanak i razvoj hrvatskih jadranskih gradova. Poglavlje je podijeljeno na odlomke posvećene pojedinim razdobljima (Rimsko carstvo – antički grad, grad u međuprostoru Istoka i Zapada – nastanak Hrvatske države, Mletačka republika i hrvatski Jadran, transformacija jadranske regije u suvremenom dobu), ali i specifičnostima jadranskih gradova (Centralitet i ambijetalnost – o obilježjima slavonskih i jadranskih gradova, te odnosu mikro-gradova i velikih gradova). Drugi dio knjige je svojevrsna enciklopedija hrvatskih gradova. Abecednim redom svaki grad, od Bakra do Zadra, ima svoju natuknicu. Natuknice su komponirane prema preglednoj i logičnoj shemi – prvi spomen, zemljopisni smještaj, podrijetlo imena, osnovni momenti povijesnog razvoja ili opadanja, najznačajniji spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti, etnografska baština, itd. Gradovi – riznica identiteta Proučavanje gradova, a posebice povijesnih gradova kao ključnih elemenata identiteta nacionalnog prostora, neobično je važno za očuvanje hrvatske nacionalne kulture. Gradovi i spomenici shvaćeni su kao riznica pohranjenih smislova, ali i kao riznica tragova identiteta. Vrijednost grada je u njegovom individualnom karakteru, a povijesni i kulturni identitet gradova iščitava se kroz vidljive simbole u prostoru. Prikaz redovničke baštine Evidentna je autorova upućenost u redovničku baštinu, sadržaj obiluje iskazima o crkvenim redovima, svetištima, samostanima, crkvama, kao i opisima crkvenih tornjeva, pročelja, oltara, fresaka te propovjedaonica, pa ova monografija može poslužiti i kao vodič u redovništvo jadranske Hrvatske. Gradovi jadranske Hrvatske nisu samo privlačan kompendij dosadašnjih znanstvenih spoznaja, već su ujedno i jedan otvoreniji tekst, u kojem ćemo naći i drevne legende, i rijetko spominjane detalje suvremene mikro-povijesti svakodnevice, a usput ćemo se upoznati i s galerijom znamenitih ličnosti koje su rođene u pojedinom gradu. Balogove natuknice su iscrpne i leksikografske, no autor se ne libi iznenaditi nas kakvim komentarom pisanim u osuvremenjenom duhu starih baedekera i guida, ili kulturno-povijesnih putopisnih eseja. SADRŽAJ KNJIGE:TRAGANJE ZA IDENTITETOM – GRAD JADRANSKE HRVATSKEGrad jadranske Hrvatske – vrela, prostor, vrijeme Centralitet i ambijentalnost – Slavonija i Jadran Mikro-gradovi i veliki gradovi Jedinstven urbanistički karakter u raznolikosti Rimsko carstvo – antički grad U međuprostoru Istoka i Zapada – nastanak Hrvatske države Mletačka republika i hrvatski Jadran Prema modernom dobu – transformacija jadranske regije

Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.Korištenjem ovog sajta slažete se s uvjetima korištenja i pravilima o privatnosti.Wikipedia® je zaštitni znak neprofitne organizacije Wikimedia Foundation, Inc. Zadarska županija izuzetno je pogodno prostorno položena na srednjem dijelu Jadranske Hrvatske, odnosno u središnjem dijelu Hrvatskog primorja. Ukupna površina županije je 7486,91 km 2.

Balogove natuknice su iscrpne i leksikografske, no autor se ... GRADOVI JADRANSKE HRVATSKE - zdenko balog (106508) - prijava na Moj račun registracija / kreiraj novi račun dodaj u favorite pošalji prijatelju Pomoć Gradovi Hrvatske je komplet od dve knjige: Gradovi kontinentalne Hrvatske i Gradovi jadranske Hrvatske. Dve velike monografije o hrvatskim gradovima u kontinentalnom i jadranskom delu sadrže opis svih 127 gradova Hrvatske, od kojih je 67 u kontinentalnom, a 60 gradova u jadranskom delu. Karta otoka republike Hrvatske na Jadranskom moru.

POVEZANE KNJIGE