Hrvatske narodne nošnje

Hrvatske narodne nošnje Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
4,5 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatske narodne nošnje.pdf
ISBN
4984320913694

OPIS

Ova monografija prikazuje, riječju i slikom izuzetno bogatstvo hrvatske narodne nošnje, uvjetovano prvenstveno geografskim područjem i uvjetima života kroz stoljeća. Autorica područja dijeli na područje između rijeka Drave, Save i Dunava, područje južno od Kupe s ličkim i dalmatinskim gorjem i treći dio koje zahvaća samu obalu i brojne otoke. fotografije: Milan Babić crteži u tekstu: Blažena Szenczi, Melita Bošnjak

Izraz su likovnog shvaćanja i odražavaju razne povijesne utjecaje. Hrvatske narodne nošnje predstavljaju dio kulturne baštine hrvatskog naroda s neobično širokim rasponom različitih nošnji.Narodne nošnje i folklor su neodvojivo povezani s načinom života te reflektiraju društvene i kulturne posebnosti pojedinih zemljopisnih područja i podneblja gdje žive Hrvati. Izraz su likovnog shvaćanja i odražavaju razne povijesne utjecaje. Slika 1.

Narodne nošnje i folklor su neodvojivo povezani s načinom života te reflektiraju društvene i kulturne posebnosti pojedinih zemljopisnih područja i podneblja gdje žive Hrvati. Hrvatske narodne nošnje sastoje se iz košulje, suknje, pregače, marame, prsluka, hlača i obuće. Vrste hrvatskih narodnih nošnja mogu se općenito podijeliti na: kontinentalnu, planinsko-priobalnu i nošnje u priobalju.

POVEZANE KNJIGE