Liječničke pogreške

Liječničke pogreške - Jukić, Marko | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jukić, Marko
DIMENZIJA
7,22 MB
NAZIV DATOTEKE
Liječničke pogreške.pdf
ISBN
5574620919277

OPIS

Ova knjiga donosi istinitu priču jednog liječnika koji je 16 godina dokazivao nevinost i ostao „normalan“. Pod „normalan“ se misli da je tijekom godina progona liječnik nastavio raditi posao anesteziologa u neprimjerenim uvjetima rada, nastavio posao koji je sam po sebi rizičan i pored toga napredovao u struci. U knjizi je prikazana kronologija događaja, prikazan je način rada tužiteljstva i suda s ciljem da se loša sudska praksa promijeni. Zapisnici i dokumenti iz spisa djelomično su citirani da bi se pokazala tehnologija istrage, suđenja. Knjiga je namijenjena liječnicima, odvjetnicima, tužiteljima i sudcima. Liječnici mogu vidjeti što ih čeka na sudu. Pravnici (odvjetnici, tužitelji i sudci) mogu vidjeti kako izgleda jedan konkretan sudsko-medicinski slučaj. Bilo bi dobro kad bi svi (liječnici, odvjetnici, sudci, novinari) procijenili slučaj s ciljem da se poboljšaju uvjeti rada liječnika, promijeni sudska praksa i način izvještavanja o incidentima u zdravstvu.

"Postupci kako kazneni, tako i građanski radi nesavjesnog liječenja i naknade štete radi liječničke pogreške u pravilu spadaju u najdulje postupke. Loša komunikacija nerijetko je pogreška koja omogućava druge pogreške za koje je odgovoran ljudski i/ili tehnički faktor. Ako pacijent ne dobije ispriku, ili barem objašnjenje o onome što se dogodilo, loša komunikacija može ga motivirati da tuži zdravstvenu ustanovu ili djelatnika. Zbog pogreške liječnika danas je invalid.

Najnoviji slučaj isplate odštete zbog liječničke pogreške, ako ga uopće možemo tako nazvati jer se dogodio još u ožujku 2006., onaj u kojem je riječki KBC dužan isplatiti 5,6 milijuna kuna pacijentici. "Klupski liječnik Goetz Dimanski i liječnica Manju Guha počinili su grube liječničke pogreške i odgovorni su za gubitak bubrega Ivana Klasnića i zdravstvene posljedice koje su proizišle iz ovog gubitka", rekao je sudac Clemens Bolay prije tri godine. Podaci Hrvatske liječničke komore (HLK) koja vodi disciplinske postupke protiv liječnika koje se sumnjiči za medicinske pogreške, skromni su u odnosu na procjene o stvarnom broju takvih slučajeva. U komori su svjesni toga, te navode kako se tek krajem 90-ih godina pojavio veći broj studija koje su govorile o neželjenim učincima liječenja. U sudskoj je praksi vrlo zanimljiva tema liječničke pogreške, pogotovo iz razloga jer se broj tužbi u Hrvatskoj i svijetu drastično povećava posljednjih godina.

POVEZANE KNJIGE