Ex ponto; Nemiri; Lirika

Ex ponto; Nemiri; Lirika - Andrić, Ivo | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Andrić, Ivo
DIMENZIJA
10,65 MB
NAZIV DATOTEKE
Ex ponto; Nemiri; Lirika.pdf
ISBN
5156010520477

OPIS

Pogovor: akademik Krešimir Nemec Kao pjesnik oglasio se i nakon rata u svojoj prvoj knjizi Ex Ponto (1918.), koju je književna kritika dočekala s pažnjom i razumijevanjem, označivši je kao »neobičnu knjigu«, u kojoj »pjesnik razgovora sa svojom dušom«. Pisani u ritmičkoj prozi, ti lirski zapisi iz progonstva bili su izraz dubokog razočaranja mladića koji na kraju svjetskog rata samom sebi postavlja pitanje o smislu vlastite egzistencije, sa slutnjom da je on sa svojim bolom, strahom i nemirima samo dio sveopće drame života. No autorova želja za samozatajom ubrzo se pretvorila u odlučan stvaralački stav, koji je bitno odredio cijelo njegovo književno djelo: zatomiti sebe i u svojem djelu sačuvati jedino »razumijevanje i samilost za sav jad čovjekov«. Uistinu, nakon Ex Ponta on se kao lirik oglasio još jednom, u Nemirima (1920.), ali je i u njima lirsku ekspresiju već počela potiskivati naracija.

Book EX PONTO - NEMIRI - LIRIKA. 169,00 kn 152,10 kn nije dostupno.

Pisani u ritmičkoj prozi, ti lirski zapisi iz progonstva bili su izraz dubokog razočaranja mladića. Ex Ponto ; Nemiri ; Lirika Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE.

POVEZANE KNJIGE