Postolar i vrag

Postolar i vrag - Šenoa, August | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šenoa, August
DIMENZIJA
9,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Postolar i vrag.pdf
ISBN
5948075868705

OPIS

August Šenoa je ovu šaljivu povjesticu ispričao kao narodnu priču. Čak je i naveo na kraju priče da ju je čuo kod svoga majstora kada su pili vino. Zaplet u priči je vječna borba dobra i zla, a glavni lik radnje je postolar. On je pametan, mudari snalažljiv što ga na kraju spasi od siromaštva, ali i od pakla. Dobro je u priči Sin Božji koji je nagradio postolara za dobro koje je učinio prema njemu.

Kada se na njegovim vratima doista pojavi vrag nudeći pomoć, postolar pristaje na ponudu i obeća vragu da će nakon sedam godina poći s njim u pakao. Siromašan postolar u očaju traži pomoć i prodaje dušu vragu kako bi mogao prehraniti obitelj. No kako godine izobilja prolaze, ipak uspijeva, uz pomoć Božjega glasnika, sačuvati svoju dušu.

Čak je i naveo na kraju priče da ju je čuo kod svog majstora kad su pili vino. Posluživši se ovom pjesmom i pod istim naslovom pjesnik, književnik i prevoditelj Luko Paljetak napisao je za Kazalište mladih dramski ... POSTOLAR I VRAG.

POVEZANE KNJIGE