50 izuma koji su promijenili povijest

50 izuma koji su promijenili povijest - Chaline, Eric | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Chaline, Eric
DIMENZIJA
8,53 MB
NAZIV DATOTEKE
50 izuma koji su promijenili povijest.pdf
ISBN
4697993479632

OPIS

Knjiga 50 izuma koji su promijenili povijest ocrtava razvoj ljudske civilizacije s pomoću strojeva koje je stvorio čovjek. Izumi u njoj opisani su u svom povijesnom i tehnološkom kontekstu od parnog stroja u prvoj industrijskoj revoluciji pa sve do proizvoda koji su revolucionirali načine komunikacije. Zahvaljujući njima, pomicale su se granice u svim segmentima ljudskog života i mijenjao način života kroz povijest. Ovaj pregled legendarnih izuma koji su promijenili tijek povijesti ne vraća se unatrag do izuma sjekire ili kotača, nego počinje s godinom 1801., od prve uspješne primjene automatizacije u tkanju, koje je do tada bilo isključivo područje vještih majstora zanata. Od toga vremena nadalje, za opću dobrobit, ili na štetu mnogih koji su tada bili neposredno ugroženi, strojevi su nastavili svoj nemilosrdni napredak u svim područjima ljudskoga života i kulture. U posljednja je dva stoljeća iznimno velik napredak postignut na području znanosti i tehnologije. Od prvog Fordovog automobila do prvog IBM-ovog PC računala mehaničke su naprave utjecale na kulturu i promijenile način života. U novije doba njihova se primjena proširila i izvan našeg planeta, sve do najudaljenijih svemirskih prostranstava. Tehnologija se nastavlja razvijati, pa nam strojevi nude sve potpuniji uvid u svemir i naše mjesto u njemu. Odnos čovječanstva i strojeva oduvijek je bio složen, a često i proturječan. Razvoj svake nove tehnologije donosio je nepredvidive promjene u društvu, politici, gospodarstvu i prirodnom okolišu, a one su, pokatkad u samo nekoliko godina, prekidale način života koji je trajao stoljećima. Ljudi vole vjerovati da su im strojevi sluge, ali, kako ćete vidjeti iz ovoga pregleda legendarnih strojeva iz prošlih dvaju stoljeća, oni su često bili pravi gospodari koji su prekrajali ljudske živote, sredstva za život i načine življenja.

sc. Anite Ruso. Ovo su trenuci koji su promijenili svijet, a mi smo ih sve proživjeli ponovno.

Ova knjiga donosi pregled razvoja civilizacije pomoću strojeva koje su stvorili ljudi. Sve počinje s 1801.godinom kad je prvi put uspješno primijenjena automatizacija u tkanju. Riječ je o izložbi nacionalnog značaja čiji je cilj revitalizirati pojedince s naših prostora koji su nesebičnim radom i trudom promijenili svijet na bolje kroz razne discipline stvaranja i izražavanja, a bit će otvorena sve do 15.

POVEZANE KNJIGE