Žumberački uskoci

Žumberački uskoci - Vukšić, Dragan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vukšić, Dragan
DIMENZIJA
6,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Žumberački uskoci.pdf
ISBN
5856982346620

OPIS

Prije pola milenija – u specifičnim povijesnim okolnostima, a voljom politike i interesa – zabačen, bezvrijedan i skoro nenaseljeni Žumberak prepušten je posebnoj, različitoj, nepoželjnoj i od početka “prezrenoj” vjerskoj i etničkoj skupini nazvanoj uskoci. Oni su Žumberku stoljećima davali život i udahnuli mu dušu ispisujući i svoju i njegovu povijest, da bi ga sredinom druge polovice devetnaestog stoljeća, poslije ukidanja Vojne krajine, počeli napuštati. Proces iseljavanja je pri kraju, žumberačkih uskoka je ostalo još malo, samo ostaci njihovih ostataka, i sutra ih neće uopće biti.

Žumberačkim uskocima svako je najznačajnija priča iz 1687. kad su uskočki vojskovođa Hranilović i njegovi žumberački uskoci potukli tursku vojsku. Čelništvo udruge Žumberački uskoci posjetilo je Krvavi kamen na Gorjancima za koji se veže više priča ili legendi.

obljetnice Udruge "Žumberački Uskok", mons. Stipić je rekao kako se raduje njihovom djelovanju i naglasio da "slavni žumberački Uskoci ne bi bili u stanju izdržati strahote ratovanja, glad, progonstvo i ostale nevolje da nisu kao okosnicu svoga života imali istinsku vjeru u Boga." Žumberački uskoci na povijesnom mjestu Na manifestaciji Uskočki boj za Klis, sudjelovali i naši Žumberački uskoci U Klisu je 28.

POVEZANE KNJIGE