Opustjeli raj

Opustjeli raj - Matute, Ana Maria | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matute, Ana Maria
DIMENZIJA
5,88 MB
NAZIV DATOTEKE
Opustjeli raj.pdf
ISBN
2560337615348

OPIS

Remek-djelo španjolske književnostiOpustjeli raj posljednji je za života i prvi na hrvatskom objavljen roman Ane Maríje Matute, zasigurno najveće španjolske književnice našeg vremena, dobitnice nagrade Cervantes, najprestižnijeg priznanja za književnost španjolskog govornog područja kojom su ovjenčani i nobelovci Octavio Paz, C. José Cela i Mario Vargas Llosa. U Opustjelom raju Matute maestralno portretira odrastanje djevojčice izuzetne imaginacije u osvit rata u razorenoj madridskoj buržoaskoj obitelji. Usamljenoj i nesigurnoj Adriani jedino su utočište dadilja i posluga. Ona stvara vlastiti svijet u koji pristup ima samo Gavrila, ruski dječak iz susjedstva: svijet je to čudesnog blještavila, odsjaja i jezika, u kojem čarobno postaje realno, nezamislivo moguće. Adrianino bolno sazrijevanje prikazano je kroz njezina sjećanja u poznim godinama kada „očekuje da će reći zbogom svemu što je okružuje“. U sutonu života, ona se prisjeća svega onoga što odrastanjem napuštamo. I što više postajemo dijelom svijeta odraslih ili „Divova“, sve bismo više voljeli da djetinjstvo traje zauvijek jer „možda je djetinjstvo duže od života“. Ono je vrijeme u kojem smo svi bili dio neke čarobne, nevine stvarnosti koju Matute dočarava snagom istinske proze kakvu pišu samo najveći. Anu Maríju Matute ne može se smjestiti u određene književne pravce ili grupacije; ona je stvorila vrlo individualan literarni stil i svijet. Njezina proza, obojena poetičnošću i magijom riječi, s lakoćom nas vodi na „neko neodredivo mjesto gdje se čuva ono najdublje, a možda i ono najteže objašnjivo što nosimo u pamćenju“, u jedan magičan i bezvremenski svijet ljepote literature – i samoga života.Cjelokupno djelo Ane Maríje Matute nesumnjivo je jedan od najvrednijih opusa suvremene književnosti na španjolskom jeziku.– Mario Vargas LlosaHimna imaginaciji i snovitosti. – ABC

To je zadnji roman objavljen za autoričina života, koji je nastajao osam godina, i zanimljivo je kako je autorica u svojoj starijoj dobi uzela pisati o djetinjstvu.Godine 1996. "Opustjeli raj" posljednji je za života i prvi na hrvatskom objavljen roman Ane Maríje Matute, zasigurno najveće španjolske književnice našeg vremena, dobitnice nagrade Cervantes, najprestižnijeg priznanja za književnost španjolskog govornog područja kojom su ovjenčani i nobelovci Octavio Paz, C. José Cela i Mario Vargas Llosa. "Opustjeli raj" Ane Marie Matute: knjiga koja se pamti Gradska knjižnica Rijeka, 01.

Read 61 reviews from the world's largest community for readers. Dobitnica najznačajnije španjolske književne nagrade Cervantes, u o... OPUSTJELI RAJ.

POVEZANE KNJIGE