Grozote rata

Grozote rata - Kovačić, Ivan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kovačić, Ivan
DIMENZIJA
6,80 MB
NAZIV DATOTEKE
Grozote rata.pdf
ISBN
6902942191118

OPIS

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu dobila je na čuvanje rukopis Grozote rata splitskog književnika Ivana Kovačića, autora poznatog djela Smij kroz suze starega Splita. U vrijeme kad cijeli svijet obilježava stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata, na poticaj autorovog sina objavljuju se dnevnički zapisi o zbivanjimana Goričkom frontu koji su potresali Split i Dalmaciju. Autobiografski zapisi splitskog kroničara Ivana Kovačića koje je kao osamnaestogodišnjak proživio na Goričkom frontu vrijedan su dokument i prilog recepciji rata u Splitu i Dalmaciji s obzirom da je vrlo malo objavljenih sjećanja pojedinaca koji govore o detaljima s fronte i o vojničkoj svakodnevnici proživljenoj daleko od kuće i rodnog grada. Za razliku od većine djela u kojima autor koristi zavičajni jezični idiom, rukopisi iz Prvog svjetskog rata pisani su standardnim književnim jezikom a odlikuje ih emotivnost i bunt protiv besmisla smrti mnogih europskih mladića. Osim književne vrijednosti, ovo Kovačićevo djelo značajan je doprinos literaturi dokumenta, osobnih doživljaja čovjeka u strašnim vremenima. Mnogi su Splićani i Dalmatinci i njihove tragične sudbine predstavljene u ovim ratnim doživljajima. Čuveni Kovačićev blagi humor ovdje se pojavljuje rijetko, a ratna zbilja predstavljena je realistično.

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu dobila je na čuvanje rukopis Grozote rata splitskog književnika Ivana Kovačića, autora poznatog djela Smij kroz suze starega Splita.. U vrijeme kad cijeli svijet obilježava stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata, na ... Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu dobila je na čuvanje rukopis Grozote rata splitskog književnika Ivana Kovačića, autora poznatog djela Smij kroz suze starega Splita .

// Časopis za suvremenu povijest, 50 (2018), 3; 700-701 (nije recenziran, prikaz, ostalo) Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu dobila je na čuvanje rukopis "Grozote rata" splitskog književnika Ivana Kovačića, autora poznatog djela "Smij kroz suze starega Splita".U vrijeme kad cijeli svijet obilježava stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata, na poticaj autorovog sina objavljuju se dnevnički zapisi o zbivanjima na Goričkom frontu koji su potresali Split i Dalmaciju. Ivan Kovačić . Grozote rata.

POVEZANE KNJIGE