Rezalište

Rezalište - Štiks, Igor | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Štiks, Igor
DIMENZIJA
6,81 MB
NAZIV DATOTEKE
Rezalište.pdf
ISBN
2850952967032

OPIS

Jedne tople večeri, nakon dvadeset i pet godina, došlo je vrijeme da se obitelj ponovno sastane u malom balkanskom gradu iz kojega su sinovi otišli, u kojem je nekada vladala sreća i napredak, dok se nad njima nije nadvila sjena rata. U grad su se iz Sjedinjenih Država nenadano vratili najstariji sin Vladimir, istaknuti profesor ekonomije, snaha Helena i unuk David, a baka Nadia i djed Klement ne mogu dočekati da ih konačno vide. Na tu će obiteljsku večeru nenadano doći i sin Igor, ratni reporter, čovjek bez korijenja, koji sebe okrivljuje za obiteljsku tragediju. Tijekom jedne noći, od predjela do digestiva, Igor Štiks vodi nas kroz napetu i zanimljivu obiteljsku povijest koja je nužno opterećena politikom dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća, a u kojoj važnu ulogu igra pradjed Oskar, mladi austrougarski vojnik koji je iskusio Oktobarsku revoluciju da bi, na koncu, skončao u logoru, zbog nečiste krvi, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Noć u kojoj se razotkrivaju dugo potisnute tajne, u kojoj izbijaju sukobi i osvete, u kojoj se vidi da je prošlost nemoguće vratiti, ali da je iz njezinih kliješta moguće izvući ljudskost i prisnost. Obiteljska večera u kojoj se rasplamsavaju davne strasti, u kojoj se spajaju tragedija i humor, a smisao svemu daje onaj najmlađi, neprilagođeni tinejdžer David. Ta noć kao i svaka završava svitanjem, no je li to novi početak ili tek novo razilaženje, to ne znamo, kao što ne možemo znati ni svoju sudbinu. Rezalište Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama.

godine u Veneciji, u brodogradilištu Cantieri REZALIŠTe report Naši vajik gladni, vajik žedni: Više ti vridi 20 Hrvata nego stotinu ovih stranaca Rezalište Potpisan ugovor za drugu fazu uređenja gradske plaže u Brodarici; Doznajte kada će konačno biti završena plaža u koju je do sada "ulupano" više od 10 milijuna kuna Obitelj, raspršena u ratovima s početka 1990-ih, okuplja se nakon dvadeset i pet godina, a njihov ponovni susret otvara mnoge bolne teme i sjećanja, od pitanja identiteta do iznevjernih ljubavi i očekivanja. Roman Igora Štiksa "Rezalište", objavljen je 2017., a njegovu radiodramsku prilagodbu potpisuje Željka Turčinović. Čitajući "Rezalište", gusto pleteno od elemenata melodrame, političkog trilera i egzistencijalnog krika otuđenosti, uhvatite se da doslovce izmaštavate vlastitu verziju Štiksove priče, svoje objašnjenje jet-legovskog priviđenja.Na takav način partnerstva mogu nas potaknuti i povesti samo najveći pisci. Rezalište.

Svakog jutra radnici iz obližnjeg sirotinjskog naselja rade na pojasu obale dugačkom 10 kilometara. Izvor: Profimedia / Autor: nn Sve što Vas zanima u destinaciji Brodarica saznajte uz naš bogat online vodič! Sve zanimljivosti, plaže, atrakcije i povjesne informacije u destinaciji Brodarica, te komentare putnika pronađite na našim web stranicama. Rezalište Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama.

POVEZANE KNJIGE