Lacan: Imaginarna jedinstvenost subjekta nasuprot autentičnom ja

Lacan: Imaginarna jedinstvenost subjekta nasuprot autentičnom ja - Pavić, Ladislav | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavić, Ladislav
DIMENZIJA
6,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Lacan: Imaginarna jedinstvenost subjekta nasuprot autentičnom ja.pdf
ISBN
9758362043399

OPIS

Izniman znanstveni rad o francuskom psihoanalitičaru i psihijatru Jacquesu Marieju Émileu Lacanu (1901. – 1981.), jednog od velikih mislilaca prošlog stoljeća, vrijedan je uvid u njegovu intelektualnu baštinu. O Lacanu se u Hrvatskoj piše vrlo malo, a malo je i prijevoda njegovih djela. Iznimna i vrijedna pozornosti, knjiga dr. sc. Ladislava Pavića jedna je od malobrojnih koje popunjavaju tu prazninu. Dr. Pavić bavi se kompleksnim i, po nekim mišljenjima, kontroverznim Lacanovim promišljanjima o psihološkom razvoju čovjeka, njegovoj žudnji za uspostavljanjem vlastitog identiteta u složenim društvenim odnosima, strukturi ljudske psihe te, naravno, o jeziku kao polazišnoj točki. Knjiga je važan doprinos suvremenim promišljanjima u području psihoanalize (i psihoterapije), ali i u području humanističkih znanosti, osobito filozofije jezika. To je prva knjiga takve tematike na hrvatskom jeziku. Knjiga je vrlo korisna akademskoj zajednici – studentima, ali i znanstvenicima različitih struka: medicinarima, humanistima, psiholozima, politolozima, sociolozima i dr. Novi pogled na Lacanovu misao poticaj je za stvaranje, pa čak i revidiranje, stajališta o mjestu subjekta u društvu, o funkcijama jezika u zajednici i o tome kako nas jezik određuje u drugim nejezičnim aspektima života.

Novi pogled na Lacanovu misao poticaj je za stvaranje, pa čak i revidiranje, stajališta o mjestu subjekta u društvu, o funkcijama jezika u zajednici i o tome kako nas ... Izniman znanstveni rad o francuskom psihoanalitičaru i psihijatru Jacquesu Marieju Émileu Lacanu (1901. - 1981.), jednog od velikih mislilaca prošlog stoljeća, vrijedan je uvid u njegovu intelektua... Ukupno: 0 din Korpa je prazna.

Kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj Interliber se pozicionirao kao važna javna platforma za slobodu […] Toliko sam osoba i prijatelja videla da kažu: „Ah, promenio sam se s analizom, više nisam isti"… a ja nisam videla nikakvu promenu, naprotiv, videla sam kako se ponavljaju isti neurotični postupci, iste rigidnosti ili, na kraju, iste strepnje. Ta čuvena promena uvek je bila strogo imaginarna. Nasuprot prirodi, ličnost za Zizijulasa (jednako kao i za Loskog i Janarasa), u skladu sa tradicijom zapadnog idealizma, „pripada sasvim drugačijoj kategoriji u odnosu na prirodu - pripada u oblast slobode i nije ni u kom pogledu prirodna kategorija niti deo prirode" (str.

POVEZANE KNJIGE