Dva puta za jug

Dva puta za jug - Mitraković, Lara | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mitraković, Lara
DIMENZIJA
3,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Dva puta za jug.pdf
ISBN
5567331010569

OPIS

Prvi dojam koji ostaje nakon čitanja stihova zbirke Dva puta za jug jest ‘očuđenje’, i to ne jedno, nego mnoštvo ‘očuđujućih’ slika, svježih i nepotrošenih, koje nam otvara poezija Lare Mitraković. Tijekom jedne pjesme izmijeni se nekoliko jakih slika i još preostaje pjesničke snage da se iznenadi poantom. Subjekt ovih pjesama duboko je poetičan i teško je zamislivo, osim u nekim izrazitije narativnim pjesmama, da bi Lara mogla pisati nešto drugo: u ovom trenutku ona je čistokrvna pjesnikinja koja je otvorila bogatu i punu kutiju svojih metafora. Njezina poezija s nevjerojatnom mladenačkom lakoćom pregazi granicu živog i mrtvog, granicu sebe i drugih, pa tako osim što se obraća mrtvima koje oživljava, ona sebe poistovjećuje s nekom od pojava ili sa živim bićima u prirodi, najčešće stablom. Jaka zasićenost i gustoća ove poezije čine nemogućim čitanje ove knjige u jednom dahu. Ona se mora uzimati polako i odmjereno jer svaka pjesma zahtijeva duži proces recepcije. Irena Matijašević

Zatim, dobro su neki dan namučili Mladost u Splitu. Malo je nedostajalo da izbore majstoricu polufinala doigravanja za prvaka.

Zagreb: Fraktura) I go through all this Before you wake up (Björk, »Hyper-ballad«) [o tome se ne govori] ali noću obijam grobove (Mitraković, »o tome se ne govori«) U travnju 2019. u izdanju Frakture objavljena je druga zbirka poezije Lare Mitraković pod naslovom Dva puta za jug. Četvrti put uzastopno, a šesnaesti put ukupno suparnici u finalu hrvatskog prvenstva su Jug Adriatic osiguranje i Mladost.

POVEZANE KNJIGE