Vjera u Boga u doba znanosti

Vjera u Boga u doba znanosti - Polkinghorne, John | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Polkinghorne, John
DIMENZIJA
7,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Vjera u Boga u doba znanosti.pdf
ISBN
7493508268778

OPIS

John Polkinghorne, ugledni teorijski fizičar i teolog, već je desetljećima jedan od vodećih autoriteta u tumačenju odnosa između znanosti i religije. U svojoj poznatoj knjizi Vjera u Boga u doba znanosti, nastaloj na osnovi popularnoga niza predavanja koje je održao na Sveučilištu Yale, propituje mogu li se religija i znanost uskladiti ili se nužno međusobno isključuju, odnosno kosi li se vjerovanje u Boga sa znanstvenim principima doba u kojemu živimo. Namijenjena najširemu krugu čitatelja, ova pristupačno pisana knjiga progovara o raznim vidovima odnosa znanosti i religije. Polkinghorne tako istražuje novu naravnu teologiju te naglašava važnost moralnoga i estetskoga iskustva kao i ljudske intuicije vrijednosti i nade. On postavlja i pitanje djeluje li Bog u fizičkomu svijetu, iznosi svoje ideje o ulozi teorije kaosa, istražuje mogućnosti budućega dijaloga znanosti i vjere te njihove zajedničke potrage za istinom. Časopisi Publishers Weekly i Booklist uvrstili su svojedobno knjigu Vjera u Boga u doba znanosti u svoje top izbore najboljih knjiga o religiji, a sada ovu poznatu knjigu donosimo konačno i u hrvatskomu prijevodu, radu uglednoga fizičara prof. emer. Miroslava Furića, a doradio ga je prof. dr. sc. Stipe Kutleša, ugledni hrvatski fizičar i filozof. „Ako si pročitao jednu knjigu o znanosti i vjeri, to bi trebala biti ova.“ Kirkus Reviews „Ovo je jedna od rijetkih knjiga koja bi mogla zacijeliti pukotine između sekularnoga i religioznog koje postoje u našoj napukloj kulturi.“ Booklist John Polkinghorne (1930.) poznati je engleski teorijski fizičar, anglikanski svećenik i teolog. Predavao je matematičku fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu i bio direktor Queen’s Collegea pri istomu sveučilištu. Napisao je preko dvadeset knjiga od kojih su mnoge upravo o odnosu između vjere i znanosti. Za svoj doprinos na području odnosa vjere i znanosti 2002. godine primio je i Templetonovu nagradu.

Stipe Kutleša [email protected] Tema odnosa znanosti i religije je, to ne treba posebno ni isticati, vrlo aktu - alna u svijetu, a sve više i kod nas. VjERa u bOGa u DOba znanOsti. je kozmologija) i sitno-razmjerni procesi (koje opisuje kvantna teorija) jednako obilježeni čudesnim redom koji se tako sažeto i elegantno može izraziti ... U svojoj poznatoj knjizi Vjera u Boga u doba znanosti, nastaloj na osnovi popularnoga niza predavanja koje je održao na Sveučilištu Yale, propituje mogu li se religija i znanost uskladiti ili se nužno međusobno isključuju, odnosno kosi li se vjerovanje u Boga sa znanstvenim principima doba u kojemu živimo. On postavlja i pitanje djeluje li Bog u fizičkomu svijetu, iznosi svoje ideje o ulozi teorije kaosa, istražuje mogućnosti budućega dijaloga znanosti i vjere te njihove zajedničke potrage za ... Uskoro u knjižare Verbum stiže jedna od najboljih knjiga o znanosti i religiji - Vjera u Boga u doba znanosti! John Polkinghorne, ugledni teorijski fizičar i teolog, već je desetljećima jedan od vodećih autoriteta u tumačenju odnosa između znanosti i religije.

EXPORT . EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija .

POVEZANE KNJIGE