Integrali

Integrali - Kosovel | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kosovel
DIMENZIJA
12,32 MB
NAZIV DATOTEKE
Integrali.pdf
ISBN
8080568962433

OPIS

Najveću pažnju unutar Kosovelova opusa svakako zaslužuju Integrali koji su ga otkrili kao pjesnika najrelevantnijih avangardnih tekstova tog vremena – ne samo u Sloveniji. Integrali su svojim poetskim značajem i trajnom modernošću doista korespondirali s avangardizmom dvadesetih godina XX. stoljeća u Europi, a istodobno i s pjesničkim modernizmom šezdesetih godina u Sloveniji. No Integrali nas suočavaju s pitanjem kako naknadno istraživati i ustanoviti njihovu istinsku avangardnost. Meni se čini da upravo oni potvrđuju da je Kosovel pjesnik koji je – premda to zvuči paradoksalno – istovremeno bio i nije bio avangardist. Prije svega zbog toga što su njegove avangardističke i konstruktivističke pjesme čitateljima bile dostupne tek četrdeset godina nakon njegove smrti. Kada ih je Kosovel napisao, one nisu bile poznate javnosti. Stoga tada nisu ni mogle pokazati svoju avangardnost, odnosno ostvariti funkciju konfrontacije s književnom tradicijom i prevrednovati je, što je i bilo nastojanje svake avangarde. Primjerenije ih je smatrati avangardnim ponornicama. U vrijeme objavljivanja Integrala avangarda koja je na njih utjecala i s kojom su u svoje vrijeme korespondirali već je odavno bila iscrpljena i smještena u književnu povijest. No, srećom, Integrali su se podudarali s nastojanjima zagovornika pjesničkog modernizma šezdesetih godina u Sloveniji te su, barem dijelom, naišli na plodno tlo i razumijevanje Josip Osti

Za prirodne i tehničke znanosti infinitezimalni račun predstavlja neku vrstu "nosive konstrukcije". Integrali [parcijalna integracija] 02 (fakultet) Više o gradivu: Podijeli. Prethodno gradivo: Fakultet.

Integriranje i deriviranje su povezani osnovnim stavkom integralnog računa. Pod kolokvijalnim pojmom "integral" podrazumijevaju se dva ... Semplice introduzione agli integrali : cercheremo di capire cosa sono, come sono definiti e come si fa, operativamente, a calcolarli.

POVEZANE KNJIGE