Kriza zdravstva: Prijetnje i mogućnosti

Kriza zdravstva: Prijetnje i mogućnosti - Štifanić, M. | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Štifanić, M.
DIMENZIJA
10,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Kriza zdravstva: Prijetnje i mogućnosti.pdf
ISBN
2695442256760

OPIS

Knjiga prof.dr.sc.Mirka Štifanića, profesora na Medicinskom fakultetu u Rijeci, Kriza zdravstva: prijetnje i mogućnosti, s podnaslovom Zdravlje postaje roba koju bogati kupuju, a siromašni umiru, skromna je po opsegu (158 stranica) i tiskarskoj veličini, ali izuzetno bogata po sadržaju. Tematika koju autor podrobno obrađuje s različitih aspekata vrlo je aktualna i intrigantna, kako za liječnike i političare (naročito one vezane za zdravstvo), tako i za pacijente. Autor postavlja ispravnu dijagnozu: naše je zdravstvo opasno bolesno, a lijeka za izlječenje, ili bar za ublažavanje tegoba, nema na vidiku. Toga su svjesni svi, od pacijenata (koji su apsolutno nemoćni da išta promijene) do liječnika (koji su, zbog nemoći, postali apatični) i političara u zdravstvu (koji čuvaju isključivo svoj položaj i privilegije koje iz njega proizlaze). Sagledavajući sve navedeno, prof. dr. sc. Mirko Štifanić poprima lik Cervantesova Don Kihota koji se silovito bori, ali je u sudaru s moćnim ljudima-vjetrenjačama, nažalost, unaprijed osuđen na poraz. Ipak, autorov dugogodišnji predani rad u borbi za prava pacijenata (objavio je nekoliko knjiga s tom tematikom) značajan je i možda će u nekom novom i drukčijem vremenu, ipak, uroditi plodom.

sc. Mirko Štifanić: Kriza zdravstva: prijetnje i mogućnosti, Udruga Hrvatski pokret za prava pacijenata, Rijeka, 2007.

godine identificirao četiri prijetnje koje dovode u opasnost našu zajedničku budućnost: najviše globalne, geostrateške tenzije u usporedbi s proteklim vremenom, egzistencijalna klimatska kriza, duboko i narastajuće globalno nepovjerenje i mračna strana digitalnog svijeta. Informatizacijom hrvatskog društva, digitalizacijom javnih usluga poput e-zdravstva i e-uprave te širenjem međusobno povezane komunikacijske infrastrukture povećava se osjetljivost na kibernetičke prijetnje. Međuovisnost svjetskoga gospodarstva čini nacionalna gospodarstva ranjivima na vanjske utjecaje. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet.

POVEZANE KNJIGE