Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja - Brešan, Ivo | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brešan, Ivo
DIMENZIJA
8,18 MB
NAZIV DATOTEKE
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja.pdf
ISBN
3977553887588

OPIS

Poznata groteskna tragedija Ive Brešana ovim je izdanjem “Sysprinta” prilagođena čitateljima školske lektire, pa se u predgovoru može naći kratak osvrt na Brešanov književni rad u okruženju suvremene hrvatske drame, kao i ovo djelo, promatrano u okviru cjelokupne Brešanove dramske poetike. U dodatku na kraju knjige su i dijelovi iz kritika o Brešanu, kronologija njegova života i stvaranja, rječnik autohtonih izraza te bibliografija važnijih književnih izdanja ovog pisca na hrvatskom jeziku.

Da bi se raščlanio i shvatio suodnos groteskn... Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Istodobno, bačve na seoskom gumnu prizivaju davni nadnaravni svijet ritualnih svetkovina, dakle antički eksterijer, gdje se plesom, pjesmom i vinom slavio bog Dioniz.

dramski je prvijenac Ive Brešana. Služeći se poznatim predloškom Shakespeareove tragedije Hamlet Brešan je stvorio originalno djelo koje svjedoči o primitivizmu, gluposti i pokvarenosti jednog sustava i vremena. Izvođenjem "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, Crnogorsko narodno pozorište (CNP) otvorilo je svoja vrata za publiku.

POVEZANE KNJIGE