Štokavski ikavski govori u Gorskom kotaru

Štokavski ikavski govori u Gorskom kotaru - Crnić, Novosel Mirjana | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Crnić, Novosel Mirjana
DIMENZIJA
12,91 MB
NAZIV DATOTEKE
Štokavski ikavski govori u Gorskom kotaru.pdf
ISBN
7061495226675

OPIS

Ova je knjiga plod dugogodišnjega terenskog rada, a štokavce ikavce u Gorskome kotaru predstavlja u cjelini. Nastala je na temelju disertacije Štokavski ikavski govori u Gorskome kotaru. Fonološki i morfološki aspekt, obranjene 2015. godine na Filozofskome fakultetu u Rijeci. Osim jezične analize, koja je u odnosu na disertaciju produbljena i dorađena novim spoznajama i zaključcima, u redove su ove knjige utkana oprimjerenja kojima se prepoznaje etnološka/kulturološka pozadina istraživanoga područja, a ogledi govora pričaju posebnu priču. Bezbroj sati provedenih na terenu ostaju na taj način zabilježeni trajno, a sve primjere navedene u knjizi potpisuju strpljivi i velikodušni izvorni govornici Liča, Mrkoplja i Sungera. Svoju štokavsko-ikavsku oazu, premda okruženi dominantnim kajkavcima te malobrojnim gorskokotarskim čakavcima, ti su stanovnici uspjeli sačuvati i njezino mjesto s ponosom istaknuti na tronarječnoj karti Gorskoga kotara.

Hrvatski štokavski govori većinom se jasno razlikuju od ostalih govora istoga narječja svojim posebnim zapadnim značajkama i svojim vezama s čakavskim i kajkavskim govorima. PDF | All three Croatian dialectal groups are spoken in the county of Gorski Kotar: Kajkavian, Štokavian and Čakavian, but they have not been the object... | Find, read and cite all the research ... U prigodnom programu nastupit će Ženska klapa Luka… Rijeka - Predstavljanje knjige Mirjane Crnić Novosel 'Štokavski ikavski govori u Gorskome kotaru održat će se povodom obilježavanja materinskog jezika danas, 20.

godine. U odnosu na disertaciju, knjiga sadrži nove spoznaje i zaključke ovoga govora, a u nju je uklopljena i etnološka i kulturološka pozadina istraživanoga područja te je time ... Ikavski govor (ili vlastiti naziv ikavica) jedan je od triju ("četiriju") govora hrvatskog jezika, uz ekavski govor, ijekavski govor te jekavski govor..

POVEZANE KNJIGE