Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
10,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Dioklecijanova palača.pdf
ISBN
6039246445728

OPIS

Za nastanak ove monografije autoru su koristile poznate činjenice o Dioklecijanovoj palači, graditeljska djelatnost Roberta Adama i mnogobrojni arhivski dokumenti. Tako smo dobili knjigu koju će izučavati mnogobrojni znanstvenici i studenti arhitekture jer je razdoblje klasicizma ovdje obrađeno i u mnogobrojnim europskim zemljama.

Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Dioklecijanova palača najpoznatija je kulturna i turistička atrakcija grada Splita.Iako ju se naziva palačom, više izgleda kao velika tvrđava okružena zidinama i kulama. Sagradio ju je u 4.

Dioklecijan će ostati zapamćen po mnogočemu. U samom srcu Dalmacije smjestio se grad Split, a u samom srcu Splita nalazi se Dioklecijanova palača, jedinstvena osavština rimske arhitekture koja već više od 1500 godina odolijeva vremenu. Palača svojom posebnošću i ljepotom ostavlja bez daha svakog svog posjetitlja, a 1979.

POVEZANE KNJIGE