Iznad duge-tri igrokaza-disput

Iznad duge-tri igrokaza-disput PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
8,88 MB
NAZIV DATOTEKE
Iznad duge-tri igrokaza-disput.pdf
ISBN
8967841470776

OPIS

Knjiga Iznad duge dramskoga pisca Nina Škrabea sadrži tri njegova igrokaza za djecu nastala u razdoblju od 1997. do 1999. prema klasičnim proznim djelima dječje i omladinske književnosti. Riječ je o prilagodbama za pozornicu bajke H. C. Andersena Snježna kraljica te romana Čarobnjak iz Oza L. F. Bauma i Heidi J. Spyri. Sva su tri igrokaza slobodno i znalački prilagođena za pozornicu, te su vrijedni i uporabljivi predlošci za kazališne predstave, kakvih u nas neprekidno nedostaje, ali su i zanimljivo književno štivo. U Škrabeovu intertekstualnom dijalogu s glasovitim autorima dječje književnosti: H. C. Andersenom, L. F. Baumom i J. Spyri, ne radi tek o linearnim “prikazanjima” niti o pukom preoblikovanju proznog predloška u kazališni komad. ZaNinu Škrabea, likovi priča i romana nisu samo simboli, sredstvo pomoću kojeg će prikazati borbu dobra i zla i tako djecu poučiti što je dobro, a što nije, Gerda, Dorothy i Heidi nisu junakinje iz dalekih krajeva i s dalekih planeta, one su obične, ovovremene djevojčice iz susjedstva koje rješavaju svoje probleme tvrdoglavo ustrajući na svom putu s vjerom u istinu i ljubav. Ono što čini “kičmu” Škrabeovih igrokaza svakako je osebujni humor koji često postaje angažiran. Ta osebujnost Škrabeova humora je u raznovrsnosti (ponekad je to obični geg, ponekad igra riječima, vješta parafraza ili pak duhovita replika) i slojevitosti: često istodobno pojavljivanje različitih oblika u jednoj jedinoj replici, koja će nasmijati i petogodišnjaka, ali čija dubina seže i do najskrivenijih aluzija, može zadovoljiti (čitateljsku i gledateljsku) publiku različitog uzrasta i različitih recepcijskih mogućnosti.

3:46. Poruka da za ministre zakoni ne vrijede. Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže kako nije ni očekivala drugačiju premijerovu reakciju jer njegovo vladanje karakterizira bahatost.

U pitanju je obrada cuvenog hita... Škrabe, Nino, 1947- Iznad duge : tri igrokaza / Nino Škrabe. - Zagreb : Disput, 2000.

POVEZANE KNJIGE