Iznad duge-tri igrokaza-disput

Iznad duge-tri igrokaza-disput PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
4,78 MB
NAZIV DATOTEKE
Iznad duge-tri igrokaza-disput.pdf
ISBN
1933418901950

OPIS

Knjiga Iznad duge dramskoga pisca Nina Škrabea sadrži tri njegova igrokaza za djecu nastala u razdoblju od 1997. do 1999. prema klasičnim proznim djelima dječje i omladinske književnosti. Riječ je o prilagodbama za pozornicu bajke H. C. Andersena Snježna kraljica te romana Čarobnjak iz Oza L. F. Bauma i Heidi J. Spyri. Sva su tri igrokaza slobodno i znalački prilagođena za pozornicu, te su vrijedni i uporabljivi predlošci za kazališne predstave, kakvih u nas neprekidno nedostaje, ali su i zanimljivo književno štivo. U Škrabeovu intertekstualnom dijalogu s glasovitim autorima dječje književnosti: H. C. Andersenom, L. F. Baumom i J. Spyri, ne radi tek o linearnim “prikazanjima” niti o pukom preoblikovanju proznog predloška u kazališni komad. ZaNinu Škrabea, likovi priča i romana nisu samo simboli, sredstvo pomoću kojeg će prikazati borbu dobra i zla i tako djecu poučiti što je dobro, a što nije, Gerda, Dorothy i Heidi nisu junakinje iz dalekih krajeva i s dalekih planeta, one su obične, ovovremene djevojčice iz susjedstva koje rješavaju svoje probleme tvrdoglavo ustrajući na svom putu s vjerom u istinu i ljubav. Ono što čini “kičmu” Škrabeovih igrokaza svakako je osebujni humor koji često postaje angažiran. Ta osebujnost Škrabeova humora je u raznovrsnosti (ponekad je to obični geg, ponekad igra riječima, vješta parafraza ili pak duhovita replika) i slojevitosti: često istodobno pojavljivanje različitih oblika u jednoj jedinoj replici, koja će nasmijati i petogodišnjaka, ali čija dubina seže i do najskrivenijih aluzija, može zadovoljiti (čitateljsku i gledateljsku) publiku različitog uzrasta i različitih recepcijskih mogućnosti.

Episcopacy (ipi'skopasi), n. biskupija. "Ipak, davanje mandata na raspolaganje i njegovo neprihvaćanje jest jedna vrsta igrokaza da se ministricu oslobodi tereta odgovaranja na neugodna pitanja.

dio from the story Tri Metra Iznad Neba by PaulaHoran4 (BarcelonaGirl11) with 3,722 reads.Kendall P.O.VPristala sam ići igrati nogomet s Neymarom. Čitalac iz Krčedina Dejan P. tvrdi da je na Veliki petak iznad svog mesta video NLO.

POVEZANE KNJIGE