Stari grb Rijeke (boja)

Stari grb Rijeke (boja) Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
7,14 MB
NAZIV DATOTEKE
Stari grb Rijeke (boja).pdf
ISBN
7608193557597

OPIS

Habsburški car Leopold je 1659. godine izdao gradu Rijeci povelju kojom joj dodjeljuje grb. Grb je označen geslom “Indificienter” što znači “nepresušan”. Nepresušan je vrč iz kojeg teče obilna voda vječnog života. Orao koji u svojim kandžama nosi vrč je sunčana ptica, slika vatre, visine, svjetla, i simbolizira vječnu ljudsku težnju visinama. Dvoglavi orao s austrijskog grba vuče porijeklo još iz križarskih ratova. Iznad njegovih glava je carska kruna kuće Habsburg. Orao je vladarska ptica, nebeski ekvivalent lavu, i zato je čest znak na grbovima i štitovima. Grb grada Rijeke prvi se put pojavljuje na crtežu gradskog tornja 1689. godine.

do 1918. Na tom grbu koji u središtu ima grb Mađarske mogu se vidjeti i grbovi Hrvatske, Dalmacije, Slavonije, Bosne i Hercegovine, dodan naknadno, godine 1915., grb Rijeke izvornom je grbu pridodan 1890.

godine, donijelo je ODLUKU O DODJELI ZLATNE PLAKETE „GRB GRADA RIJEKE" Dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke" u 2020. godini su Željka Rogić i Boris Rogić Općina Stari Grad izabrala je za grb bijeli ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne.

POVEZANE KNJIGE