Vladko Maček – Tri razgovora

Vladko Maček – Tri razgovora - Berković, Zvonimir | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Berković, Zvonimir
DIMENZIJA
9,33 MB
NAZIV DATOTEKE
Vladko Maček – Tri razgovora.pdf
ISBN
5813981734076

OPIS

Što je to dr. Vladko Maček razgovarao s knezom Pavlom i nadbiskupom Stepincem i mogao razgovarati s Miroslavom Krležom u dramatičnim danima u proljeće 1941. i proljeće 1945. godine? U svojim “Memoarima” Maček samo šturo spominje te razgovore, a književnik, filmski scenarist i redatelj Zvonimir Berković zamišlja ih u slobodnoj interpretaciji, dočaravajući nam sudbonosne dileme četvero sudionika u tim razgovorima. U tri dramoletska dijaloga Berković oživljava likove svojih protagonista i ponire u prevratno vrijeme tih ratnih godina koje su ostavile svoje tragove sve do danas. *** Zvonimir Berković rodio se u Beogradu 1. kolovoza 1928., a umro je 9. lipnja 2009. u Zagrebu. Od petnaeste godine živi u Zagrebu, gdje je završio škole i diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost (danas Akademija dramske umjetnosti). Za scenarij Tanhoferova nagrađivana filma “H 8”, koji je napisao s Tomislavom Butorcem, dobio je Zlatnu arenu. Kritika ga smatra klasikom hrvatskoga filma iako je režirao samo četiri igrana filma, među kojima se posebice ističu “Rondo” (šest Zlatnih arena u Puli) i “Kontesa Dora” (Zlatna arena za najbolji film), uz koju je usporedno nastala i serija “Dora”, više puta prikazana na HTV-u. Za dokumentarni prvijenac “Moj stan” dobio je prvu nagradu u toj kategoriji na festivalu u Cannesu 1962. godine. Bio je osebujan glazbeni i kazališni kritičar, a posljednjih dvadesetak godina intenzivno je objavljivao novinske kolumne, skupljene u knjigama “Zvonar katedrale duha” (1995.), “Dvojni portreti” (1998.) i “Pisma iz Diletantije” (2004.). Knjigu “Vladko Maček : tri razgovora”, napisao je pretkraj života, tijekom teške bolesti.

Naslov knjige otkriva čitateljskoj publici da se radi o djelu napisanom u formi dijaloga između glavnog lika, Vladka Mačeka, i ostalih sagovornika. Međutim, ovakav pristup pisanju historijske knjige ne čudi ako znamo da je njen autor Zvonimir Berković. Zvonimir Berković - Vlatko Maček : Tri Razgovora S Knezom Pavlom, Miroslavom Krlezom I Alojzijem Stepincem .

Broj stranica: 286 + 313 Uvez: tvrdi Format: 20 x 13 cm Stanje: vrlo dobro Vladko Maček jedini bio u pravu. Historijski procesi dugo traju, pa ono što je izgledalo definitivno dovršeno 1945, 1948, 1971, ili 1990.

POVEZANE KNJIGE