Svijet umaka

Svijet umaka - Bauer, Viktorija | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bauer, Viktorija
DIMENZIJA
9,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Svijet umaka.pdf
ISBN
7943491261097

OPIS

Sos ili sauce je francuska riječ, u originalu preuzeta od starih Latina, u doslovnom prijevodu znači slano. Stari Rimljani su koristili umake kao svojevrsne konzervanse za meso, povrće i druga jela. U vrijeme bez modernih čuda tehnike, hranu je trebalo sačuvati od kvarenja. No, ako prevodimo s francuskog onda bismo rekli da je umak prilog tekuće teksture s namjenom „pratioca“ na glavnom tanjuru obroka. Uvijek, međutim, treba imati na umu da umak nosi vlastiti izričaj i kao takav ne bi smio sakriti niti prekriti okuse i ukuse glavnog jela. Umaci će lako spojiti različite nacionalne kuhinje jer nikada nećemo pogriješiti dodamo li odresku pripravljenom na francuski način umak koji nosi aromu azijskog štiha. Upravo takve recepte ćete upoznati na stranicama ove knjige: Europa, Amerika, Azija…okusi s raznih strana svijeta u vašim tanjurima.

Korištenje umaka u svakodnevnoj kuhinji dugujemo francuskoj kuhinji. Ovaj baršunasti umak (velour = baršun) jedan je od onih prefinih umaka francuske kuhinje koji okusno zaokružuju svako jelo uz koje se poslužuju.. Velouté ili bogati bijeli umak, uz španjolski umak, umak od rajčice, hollandaise i bechamel, jedan je od pet osnovnih umaka francuske kuhinje.Poznat je i kao salsa velultata, blanche grasse, tj.

BBQ umak (skraćeno od barbecue umak) koristi se kako bismo mesu s roštilja dali drukčiji okus i približili ga svojim idealima.Bilo da se radi o slatkom, kiselom, dimljenom, pikantnom ili ekstremno ljutom. Kažu kako je nastao u 17.

POVEZANE KNJIGE