Prosjak Luka

Prosjak Luka - Šenoa, August | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šenoa, August
DIMENZIJA
4,79 MB
NAZIV DATOTEKE
Prosjak Luka.pdf
ISBN
6079380948211

OPIS

PISALI SU O AUTORU I DJELU: Nije nimalo pretjerano mišljenje onih koji tvrde da je Šenoa stvorio hrvatsku književnu čitalačku publiku. S izvanrednim smislom za fabuliranje i kreiranje radnje, i istodobno raznolikošću i interesantnošću tema. On je pokrenuo niz novih problema u hrvatskoj književnosti, a začetnik je i nekih novih literarnih žanrova u nas. (MIROSLAV ŠICEL) Šenoa je prihvatio izazov. Odlučio je pisati potpuno nova djela, zanimljiva i bliža širim slojevima čitatelja, djela u dodiru sa stvarnošću onoga vremena. Ali, to je u sebi nosilo i velik rizik jer za takvu vrstu književnosti nije postojala publika. Dakle, osim svojih djela, ovaj je književnik morao stvoriti još i publiku. I to je postigao. U tome je njegova veličina. Prokrčio je put, ne samo sebi, nego i cijeloj književnoj struji svoga vremena. (…) Književnost se našla ruku pod ruku sa životom. (…) A Prosjak Luka (1897.) jedno je od najboljih Šenoinih proznih djela u kojem su njegove književne vrline zastupljene u najvećoj mjeri… (BOŽIDAR PROSENJAK) AUTOR O SEBI: Mi hoćemo da dignemo narod, da ga osvijestimo, da ga oplemenimo, da mane prošlosti popravimo, da budimo u njemu smisao za sve što je lijepo, dobro i plemenito (…) To nam je zadaća, ozbiljna, sveta zadaća. (AUGUST ŠENOA)

Oči su mu igrale amo i tamo po travi, nešto je mumljao, smiješio se, glavom klimao, napokon se ukoči, lula se opet utrnu, i Luka je zurio pred sebe zapiljiv oči u velik kamen kraj ceste. Luka je bio žrtva društva u kojem je živio. Kao siroče, koje je pripalo zloj babi koja ga je čuvala za novac, tukla i mučila glađu, kao dijete koje je kasnije završilo u gradskoj kući kao sluga i trčkaralo, a na kojega je društvo potpuno zaboravilo, Luka nije ni mogao postati drugo do običan prosjak. Prosjak Luka — I.

Maru i oca zadesi nesreča. Vrhunac: Kad je Andrin otac vidio što se zbilo dobusti Andri da se oženi Marom.Mara i Andro dobijaju dijete,Luka se ražalosti. August Šenoa - Prosjak Luka Ephraim Kishon - Kod luće je najgore Ernest Hamingway - Starac i more Miroslav Krleža - Bitka kod Bistrice Lesne Richard Bach - Galeb Jonathan Livingston Slavko Kolar - Breza Stjepan Tomaš - Halo, ovdje komandosi.

POVEZANE KNJIGE