Crvena hrvatska

Crvena hrvatska - Đodan, Šime | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Đodan, Šime
DIMENZIJA
3,60 MB
NAZIV DATOTEKE
Crvena hrvatska.pdf
ISBN
6736895599859

OPIS

Svjedočanstva , Studija dr. Šime Đodana pod naslovom Crvena Hrvatska – Dubrovnik i Boka od Kotora zanimljiva je i po kompoziciji gotovo jedinstvena u hrvatskoj historiografiji. Naime, autor veoma pomno i detaljno prezentira povijesnu građu koja se odnosi ne samo na Crvenu Hrvatsku nego i na najstariju povijest Hrvata. Dr. Dodan prezentira povijesne činjenice iz kojih se jasno razabire da su, primjerice, postojale Crvena i Bijela Hrvatska s obje strane Karpata prije nego su se Hrvati doselili na Jadransko more. Veoma vrijedan podatak je mapa V. Sedova iz koje se vidi rasprostranjenost etnonima Hrvata. Ta je rasprostranjenost bila veoma velika, tj. od Dona na istoku do Elbe na zapadu, te od izvora Dnjestra na sjeveru do Jadranskog mora na jugu. Hrvati su se održali na tom velikom prostoru sve do provale divljih ugro-finsko-turanskih plemena od kojih će se mnogo kasnije formirati mađarski narod, koji je razbio kontinuitet sjevernih hrvatskih zemalja s obje strane Karpata.

Središte područja istovjetno je području Duklje, Zahumlja, Travunije, dijelovima Raške i teritoriju suvremene sjeverne Albanije. Epitet "crvena" zemljopisna je opozicija "bijeloj" Hrvatskoj te se u tom slučaju u Ljetopisu popa Dukljanina odražava stara tradicija označivanja strana svijeta bojama.

Epitet "crvena" zemljopisna je opozicija "bijeloj" Hrvatskoj te se u tom slučaju u Ljetopisu popa Dukljanina odražava stara tradicija označivanja strana svijeta bojama. Krajevi od Istre do Valone ... Bijela Hrvatska je drevna domovina Hrvata.

POVEZANE KNJIGE