Glagoljica bitna odrednica hrvatskog identiteta

Glagoljica bitna odrednica hrvatskog identiteta - Bogović, Mile | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bogović, Mile
DIMENZIJA
5,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Glagoljica bitna odrednica hrvatskog identiteta.pdf
ISBN
8261305832091

OPIS

Biskup Mile Bogović u ovoj se knjizi bavi problemom nastanka glagoljice, i to tako da kao crkveni povjesničar istražuje okolnosti i uvjete u kojima je glagoljica nastala te podvrgava analizi izvore na kojima se temelje brojne teorije o njezinim početcima, napose tzv. ćirilometodsku teoriju. Vrlo meritorno razmatra još dvije važne teme: razvoj ukupnog glagoljaštva u crkvenom bogoslužju te promjene odnosa Crkve prema glagoljici i glagoljašima – od potiskivanja do priznanja i poticanja te konačnog nestanka glagoljice kao aktivnog pisma s povijesne scene. Knjiga je nastala povezivanjem i sistematiziranjem autorovih pojedinačnih radova, objavljivanih u dužem vremenskom razdoblju.

studenoga u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Ogulinu. Glagoljica je nastala znatno prije njih i to na hrvatskom tlu »Glagoljica bitna odrednica hrvatskog identiteta«, nova je kapitalna knjiga crkvenog povjesničara mons. dr.

Mile Bogovića koja je u utorak, 29. listopada 2019.

POVEZANE KNJIGE