Jazz scena

Jazz scena - Hobsbawm, Eric | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hobsbawm, Eric
DIMENZIJA
12,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Jazz scena.pdf
ISBN
2285126614121

OPIS

Slabo je poznato da se glasoviti britanski povjesničar Eric John Ernest Hobsbawm (1917.-2012.) bavio jazz glazbom; naime,1955. godine počeo je pisati mjesečnu kolumnu o jazzu za britanski The New Statesman pod pseudonimom Francis Newton, što ga je naposljetku ponukalo i na stvaranje cjelovite kritičke povijesti jazza. Nije potrebno ovdje suvišno razglabati o njegovu pozamašnom poduhvatu koji je sam po sebi dostatno podroban i opširan, ali valja reći da se ne radi o hvalospjevu u čast glazbe ili pojedinih glazbenika, već o iscrpnom istraživanju i analizi nastanka i razvoja jazz glazbe sa stajališta njezine sociologije, ekonomije, publike (mecena, obožavatelja i sporednih konzumenata) i praktikanata (glazbenika, skladatelja i aranžera). Ono što ovo djelo čini jedinstvenim u moru knjiga o povijesti jazza njegov je povjesničarski pristup temi kojim razmatra razloge zbog kojih jazz nije samo čudesna buka, već tema od ključne važnosti za svakoga tko proučava društvo i umjetnost dvadesetog stoljeća.

Band uz pjevačicu čine kontrabasist Ivar Roban Križić i bubnjar Krunoslav Levačić te će publici predstaviti izvrnute jazz standarde, stare šlagere, te nekolicinu klasika free jazza! A i on je dobro uočio da je jazz scena doživjela stanoviti restart u gradu pa je nekadašnja mjesta poput SKUC-a ili Kulušića zamijenio cijeli niz manjih lokala u kojima se može doći i poslušati jazz glazba. 1 / 9 26.10.2017., Zagreb - Boogie jazz club u Margaretskoj ulici.

Od početka doba jazza u 1920-ima, jazz je postao priznat kao veliki oblik glazbenog izričaja. Zajednički smisao afroamerikanaca i euroamerikanaca za nastup i izvedbu povezao je tada ... Domaća jazz-scena, od pedesetih godina 20.

POVEZANE KNJIGE