Biseri Jadrana – otok Vis

Biseri Jadrana – otok Vis - Karlić, Braslav (ur.) | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Karlić, Braslav (ur.)
DIMENZIJA
5,57 MB
NAZIV DATOTEKE
Biseri Jadrana – otok Vis.pdf
ISBN
3981949718904

OPIS

Biseri Jadrana posvećeni otoku Visu prva su sveobuhvatna edicija o jednom od najudaljenijih otoka, nedovoljno poznatom biseru Jadrana, o kojem jedva da je štogod objavljeno nakon monografija Grge Novaka izdanih šezdesetih godina. Petnaestak autora, pisaca i fotografa nije propustilo ništa iz prebogate prošlosti i jednako zanimljive svakodnevice otoka. Viške stranice Bisera Jadrana otkrivaju nam život antičke Isse, ostatke iz doba grčke i rimske vladavine, ovovjekovno izranjanje njegove antičke luke, muzeje pune artefakata, kale grada Visa i Komiže. Priče i reportaže vode nas u razdoblje renesanse kada otokom vlada i u njemu uživa hvarska vlastela. Upoznajemo poviješću prebogato XIX. stoljeće, kada se na Visu i pod Visom u dvije bitke odlučuje tko će vladati Jadranskim morem, ali i ništa manje važno XX. stoljeće, u kojem otok postaje najznačajnija saveznička baza na Jadranu i nakratko centar nove Jugoslavije, a na njegovu se kraju, zahvaljujući vlastitoj borbi, otvara svijetu i daje svoj prilog hrvatskoj neovisnosti. Stranicama edicije teče život Visa, Komiže i viških polja. Isprepliću se prošlost i sadašnjost ribara i težaka. Uranjamo u tajne božanskoga vina i život podmorja, šetamo Biševom, Svecem i viškim uvalama. Družimo se s ribarima, lanternistima i viškim alternativcima. Autori viških bisernih priča su: Jakša Fiamengo, Joško Božanić, Mate Dolenc, Danijel Frka, Tonko Maroević, Katarina Horvat-Levaj, Veljko Barbieri, Braslav Karlić, Ljubo Gamulin, Stipe Surać i mnogi drugi.

Sve više stanovnika se iseljava u Kaliforniju, gdje se nastavljaju baviti ribarstvom. Dalje prema jugu i otoku Lošinju su Susak i Ilovik, zeleni biseri ove regije. Svaki od glavnih pet kvarnerskih otoka poseban je na svoj način, ali u istinu je poseban jedan od naših manjih otočića - Susak.

Palagruza je najveci otok u Palagruskom arhipelagu ujedno i najudaljeniji hrvatski otok smjesten na 42 nauticke milje od Komize na kojem je 1875. godine izgradjen svjetionik koji i danas plijeni svojom ljepotom i monumentalnoscu. Američki CNN objavio je listu 12 destinacija koje bi trebalo izbjegavati u 2018.

POVEZANE KNJIGE