Ivan Krstitelj Ranger

Ivan Krstitelj Ranger - Mirković, Marija | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mirković, Marija
DIMENZIJA
6,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Ivan Krstitelj Ranger.pdf
ISBN
2411774803076

OPIS

Ivan Krstitelj Ranger (1700.-1753.) predstavnik je slikarstva pavlinskoga reda koji je u svom kratkom životu ostvario vrhunska slikarska umjetnička djela, pretežno u crkvenim objektima sjeverozapadne Hrvatske. U knjizi je prikazano jedanaest sakralnih objekata na kojima je Ranger radio freske, među ostalim kapela Sv. Ivana Krstitelja u Gorici, crkva Sv. Marije Snježne u Belcu i kapela Sv. Antuna Padovanskog u franjevačkoj crkvi u Varaždinu. RECENZIJE I OSVRTI “Knjiga o Ivanu Krstitelju Rangeru autorice teksta profesorice Marije Mirković i umjetničkog fotografa Ive Pervana izniman je umjetnički, crkveno-kulturni i nacionalni događaj, kojim ne samo da se podsjećamo na nedavne dvije velike obljetnice ovog značajnog pavlina: 300. godišnjicu rođenja i 250. godišnjicu smrti, nego ponovo želimo ukazati na izniman doprinos pavlinskog crkvenog reda, ne samo na vjerskom i duhovnom području nego i na unapređivanju prosvjete, znanosti i umjetnosti u hrvatskom narodu.” (msgr. Marko Culej, biskup Varaždinske biskupije) http://varazdin.hbk.hr 7.12.2004 “Najznačajniji hrvatski barokni slikar Ivan Krstitelj Ranger dobio je napokon dostojno vrednovanje svoga rada – fotomonografiju koja predstavlja bit njegove slikarske ostavštine.” Vjesnik, 15.12.2004. Ivan Ranger Krstitelj jedan je od najpoznatijih baroknih slikara sjeverozapadne Hrvatske. Specijalizirao se u fresko slikarstvu radeći na trinaest samostalnih crkvenih objekata. U ovoj se fotomonografiji spominje njih jedanaest. Ranger je pripadao pavlinskom crkvenom redu pa je i radio u njihovim crkvama. Možda su mu najpoznatije freske u trenutno obnavljanim crkvama Svete Marije Snježne u Belcu i Svete Marije u Lepoglavi. Veliki je majstor iluzionizma u slikarstvu, kompozicije su mu skladne, vješto povezuje antičke teme sa sakralnim prizorima, likove skulptorski rješava. Ukratko, Rangerove freske djela su visokog baroka, monumentalne su, dinamične i dramatične u izrazu. Ova nam monografija donosi niz odličnih fotografija toga izuzetnog slikarstva popraćenih tekstualnim podacima. (JŽ)

lipnja, a mučeništvo, nekad nazivano i ... (Ivan Krstitelj Ranger's Allegory of the Gift of Speech and the Gift of Silence in Krapina: Inscriptions and Visual Exegesis) Autori Cvetnić, Sanja Izvornik Peristil: zbornik radova za povijest umjetnosti (0553-6707) XLVIII (2005), 48; 123-130 Vrsta, podvrsta i kategorija rada ... Ivan Krstitelj Ranger Najugledniji slikar hrvatskih pavlina rođen je 1700. godine u Gotsenu u Tirolu, a pavlinima je pristupio kao laik 1734.

POGLAVLJE Ivan Krstitelj priprema put CJELINA 2 Početak Isusove službe Prikaži više. 12.

POVEZANE KNJIGE