Pružanje pomoći obiteljima s malom djecom u kriznim situacijama

Pružanje pomoći obiteljima s malom djecom u kriznim situacijama - Hotujac, Ljubomir i suradnici | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hotujac, Ljubomir i suradnici
DIMENZIJA
10,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Pružanje pomoći obiteljima s malom djecom u kriznim situacijama.pdf
ISBN
3087329500052

OPIS

Vjerojatno zbog neznanja o temeljima ranoga rasta i razvoja čovjeka, o njihovim potrebama i načinima komuniciranja s okolinom, uvriježena je predrasuda da dijete ništa ne razumije i svi događaji koje doživi u najranijoj dobi padaju u zaborav. To znači da djeca i ne predstavljaju poseban problem u kriznim situacijama te je dovoljno zadovoljiti njihove tjelesne potrebe – osigurati toplinu, hranu i spriječiti tjelesne bolesti. Na žalost, to nije tako. Istina, u najranijoj dobi djeca razumski vrlo slabo komuniciraju. Zbog toga je emocionalna komunikacija i potreba za ljubavlju i osjećajem sigurnosti i zaštićenosti prijeko potrebna za njihov daljnji rast i razvoj. Na njima se gradi slika svijeta koji ih okružuje i slika o sebi samima – dakako, ako mogu vjerovati bližnjima, koliko su oni uspješni u komunikaciji i ako razumiju njihove potrebe i signale. Bez tih osjećaja i iskustava nema zdrava rasta i razvoja – djeca ne mogu preživjeti bez ljubavi. U kriznim situacijama djeca nerijetko ostaju bez primarnih skrbnika, a oni koji ostanu uz dijete nose teret traume i psiholoških posljedica koje duboko remete skladan razvoj ranoga odnosa roditelja i djeteta. Vođeni osobnim iskustvima, urednici ovim priručnikom žele skrenuti pozornost na iznimnu važnost organiziranja specijalizirane pomoći u području ranoga rasta i razvoja djece zahvaćenih kriznim događanjima. Primarno je namijenjen za rad s djecom koja imaju neometan psihomotorni razvoj te vjerujemo da će i u normalnim životnim uvjetima pomoći u ostvarivanju uspješna roditeljstva i sretna djetinjstva. Autor/i: Milivoj Jovančević, Mladen Knežević, Ljubomir Hotujac

Poseban interes iskazuje za područje organizacije pedijatrijske primarne zdravstvene zaštite i preventivne programe u dojenačkom mentalnom zdravlju. U čak osam gradova, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je centre za rad s djecom u kojima provodimo preventivne i tretmanske aktivnosti. Pružamo uslugu poludnevnog boravka u sklopu koje više od 100 djece i mladih svakodnevno dobiva pomoć i podršku koja im u njihovoj okolini nedostaje. Dostupan je za sva pitanja o zdravlju predškolske djece.

Na žalost, to nije tako. Istina, u najranijoj dobi djeca razumski vrlo ... Zaštita majki i djece provodi se kroz program pomoći i podrške u dojenju i pravilnoj ishrani dojenčadi i male djece u kriznim situacijama te kroz pomoć u njezi djece.

POVEZANE KNJIGE