Slike jezika

Slike jezika - Brala-Vukanović, Maja | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brala-Vukanović, Maja
DIMENZIJA
9,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Slike jezika.pdf
ISBN
6140582420334

OPIS

U deset poglavlja ova knjiga približuje ključne teme suvremene kognitivne lingvistike, te nudi iscrpan prikaz kognitivnolingvističkih istraživanja u Hrvatskoj. Obrađene teme uključuju: konstruiranje značenja, kategorizaciju, metaforu, metonimiju, kao i teme kojima se pozornost počela pridavati tek posljednjih godina – primjerice, vizualnu metaforu. Knjiga je namijenjena studentima filoloških i komunikoloških usmjerenja, ali i širim krugovima čitatelja, odnosno svima onima koji se zanimaju za vezu jezika i mišljenja, te pitanje kako se u komunikaciji stvara značenje.

Kada doživljavamo te stihove, pred našim očima se stvara svijet pjesničkih slika. One su posebnosti pjesničkoga jezika te se primaju i temelje na različitim osjetilima.Osjetilni poticaji mogu se stopiti u jedinstveni doživljaj i tako će nastati figura sinestezija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd.

Bjelkaste mrljice slične onima koje se katkad nađu na unutarnjoj ... Pukotine na crvenoj površini jezika - upućuje na gljivične infekcije u tijelu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija. 10.

POVEZANE KNJIGE