Svijet koji nije od ovoga svijeta

Svijet koji nije od ovoga svijeta - Szymborska,Wislawa | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Szymborska,Wislawa
DIMENZIJA
6,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Svijet koji nije od ovoga svijeta.pdf
ISBN
8823131466503

OPIS

Svijet koji nije od ovoga svijetaUniverzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska – pokazuje Svijet koji nije od ovoga svijeta, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić – počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi – ma koliko međusobno različiti – satkani od istih elemenata: slabosti, ranjivosti, smrtnosti, ali i obnavljajuće, dionizijske zaljubljivosti u život, u druge i od nas drukčije. Nepreuzetna u svojoj pjesničkoj gesti, Szymborska dok piše, piše kao da govori, dajući svojim čitateljima osjećaj pripadanja istoj, nesavršenoj, ali vrijednoj – ljudskoj zajednici. Svojom poezijom poljska nam nobelovka govori da postoje univerzalna ljudska iskustva i ljudske emocije, da u njima treba prepoznati zajedništvo, kohezivni potencijal, a ne bježati od njih u strahu da upozoravaju na našu prosječnost i trivijalnost. To, dakako, ne znači da ona ne prepoznaje individualnost svakog od nas, dapače. Čitajući njezine pjesme u ovom iznimnom svesku, vrlo lako ćemo pronaći one u kojima slavi ljudsku raznolikost i protestira protiv jednoobraznosti, uniformiranosti i “idiotizma savršenosti”.

Provjerite ovih deset animiranih filmova koji će oduševiti vas i vama bliske osobe. Najnovije vijesti iz svijeta. Iz minute u minutu: politika, ekonomija, ratovi i sukobi u svijetu, crna kronika, Trump, Merkel, Macron, Palestina, komentari i analize. Svijet nije dovoljan (eng.

„Njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta", (Iv.18.36.)., kako je on sam potvrdio pre Poncijem Pilatom. Njega, ni njegovo kraljevstvo ne mogu razumijeti oni koji u njemu ne vide Boga. Svećenik djeluje iz punine svojega bića koje je milosno oblikovano, sabrano u jedno, ozareno svetim.

POVEZANE KNJIGE