Svijet koji nije od ovoga svijeta

Svijet koji nije od ovoga svijeta - Szymborska,Wislawa | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Szymborska,Wislawa
DIMENZIJA
10,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Svijet koji nije od ovoga svijeta.pdf
ISBN
1727560244217

OPIS

Svijet koji nije od ovoga svijetaUniverzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska – pokazuje Svijet koji nije od ovoga svijeta, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić – počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi – ma koliko međusobno različiti – satkani od istih elemenata: slabosti, ranjivosti, smrtnosti, ali i obnavljajuće, dionizijske zaljubljivosti u život, u druge i od nas drukčije. Nepreuzetna u svojoj pjesničkoj gesti, Szymborska dok piše, piše kao da govori, dajući svojim čitateljima osjećaj pripadanja istoj, nesavršenoj, ali vrijednoj – ljudskoj zajednici. Svojom poezijom poljska nam nobelovka govori da postoje univerzalna ljudska iskustva i ljudske emocije, da u njima treba prepoznati zajedništvo, kohezivni potencijal, a ne bježati od njih u strahu da upozoravaju na našu prosječnost i trivijalnost. To, dakako, ne znači da ona ne prepoznaje individualnost svakog od nas, dapače. Čitajući njezine pjesme u ovom iznimnom svesku, vrlo lako ćemo pronaći one u kojima slavi ljudsku raznolikost i protestira protiv jednoobraznosti, uniformiranosti i “idiotizma savršenosti”.

Majke će radije biti sterilne negoli donositi djecu na svijet koji je prepun boli. Odrasli će muškarci biti toliko umorni od života da će plakati i moliti za smrt da im se skrate muke. Univerzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska - pokazuje Svijet koji nije od ovoga svijeta, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić - počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi - ma k… Univerzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska - pokazuje Svijet koji nije od ovoga svijeta, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić - počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi - ma koliko međusobno različiti - satkani od istih ... Gledanje crtanih filmova nije rezervirano samo za djecu.

Provjerite ovih deset animiranih filmova koji će oduševiti vas i vama bliske osobe. Najnovije vijesti iz svijeta. Iz minute u minutu: politika, ekonomija, ratovi i sukobi u svijetu, crna kronika, Trump, Merkel, Macron, Palestina, komentari i analize. Svijet nije dovoljan (eng.

POVEZANE KNJIGE