Doba željeza

Doba željeza - Coetzee, J.M. | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Coetzee, J.M.
DIMENZIJA
9,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Doba željeza.pdf
ISBN
1040289610166

OPIS

Roman Doba željeza novbelovca J. M. Coetzeea, ispisan u formi pisma-dnevnika gospođe Curren, umirovljene profesorice latinskoga koja svojoj kćeri, koja je odavno pobjegla u Ameriku, prepričava neobične događaje koji ispunjavaju dane njezina umiranja. Ona iznosi niz neobičnih događaja koji uništavaju njezin, dotada zaštićen život. Postala je očevicem spaljivanja obližnjeg crnačkog naselja, otkriva izrešetano tijelo sina njezine sluškinje. Služba sigurnosti ubija mladog crnačkog aktivista koji se skriva u njezinoj kući. Njezini liberalni stavovi i humanost dolaze na kušnju kad izravno proživljava užase aparthejda. Postupno Južnoafričku Republiku prepoznaje kao zemlju u kojoj je krutost obaju strana odvela u divljaštvo, te si priznaje svoje suučesništvo u podržavanju tog sustava. A cijelo to vrijeme, njezin je jedini družbenik, i jedina osoba kojoj može ispovjediti svoj rastući bijes i očaj, jedan beskućnik, alkoholičar, koji jednog dana osvane na njezinu pragu. Premda manje alegoričan od prethodnih Coetzeeovih romana, ali i dalje bogat u metaforici, Doba željeza je još jedan iznimni roman J. M. Coetzzea, a istodobno i najizravnija optužba aparthejda koju je ispisao jedan južnoafrički romanopisac.

Normalne vrijednosti željeza u krvi za žene iznose 8 - 30 μmol/L, a za muškarce 11 - 32 μmol/L. Bilo da se radi o manjku ili višku željeza u krvi, bitno […] Roman Doba željeza novbelovca J.

U njemu su se za izradbu oružja, oruđa i drugih predmeta koristili željezom. željezo, simbol Fe (lat. ferrum), kemijski element (atomski broj 26, relativna atomska masa 55,847) s četiri stabilna izotopa (maseni brojevi 54, 56, 57 i 58), od kojih je najobilniji 56 Fe (91,72%), te s više nestabilnih, radioaktivnih izotopa (najstabilniji je 60 Fe).

POVEZANE KNJIGE