Okovani prometej

Okovani prometej - Eshil | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Eshil
DIMENZIJA
12,33 MB
NAZIV DATOTEKE
Okovani prometej.pdf
ISBN
2871383188054

OPIS

Redigirani prijevod Kolomana Raca Eshilove tragedije čija se radnja odvija među božanskim sudionicima, a predstavlja prvi dio njegove trilogije o Prometeju. Ovo izdanje prilagođeno je potrebama srednjoškolske lektire, te sadrži predgovor Zdeslava Dukata (koji je ujedno priređivač knjige i redaktor prijevoda), te dodatak s izvacima iz kritike, kronologijom, rodoslovljem Prometejevim, tumačem imena i osnovnom bibliografijom.

Okovani Prometej prvi je deo trilogije u kojoj je Eshil temeljno obradio mit. Priča je to o Prometeju, titanu koji je ukrao vatru sa neba i dao je ljudima. Okovani Prometej [uredi | uredi izvor] Prometej u okove Dirk Van Baburen, 1623.

Ostale dve - „Oslobođeni Prometej" i „Prometej vatronoša" - nisu sačuvane. Pretpostavlja se da je Eshil u njima obradio celoviti grčki mit o titanu Prometeju koji je ukrao vatru s neba i darovao je ljudima. Okovani Prometej; mučenje Prometeja Da kazni Prometeja za buntovno ponašanje, Zeus naredi bogu-kovaču Hefestu da ga okuje za klisuru na Kavkazu ; po drugima je to učinio Hermes .

POVEZANE KNJIGE