Rušenje orfičkog hrama – antologija novije hrvatske poezije

Rušenje orfičkog hrama – antologija novije hrvatske poezije - Đurđević, Miloš | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Đurđević, Miloš
DIMENZIJA
7,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Rušenje orfičkog hrama – antologija novije hrvatske poezije.pdf
ISBN
6384797525138

OPIS

Miloš Đurđević izborom iz novije hrvatske književnosti ne hoda utabanim stazama hrvatske antologičarske prakse.Njegov pogled na recentnu pjesničku situaciju, bez velike grižnje savjesti, označen je nekonvencionalnim, samostalnim, pokatkad, zašto ne, i neodgovornim književno-kritičkim diskursom, koji, također, zašto ne, ne duguje nikome od samozvanih šefova lirike. Čitajući pjesmu po svojoj savjesti više negoli po kakvom društveno-kulturalnom ključu, on uspijeva kombinirati biografiju s pjesmom kao izvodom autorskog senzibiliteta. I u tome je samosvojan, kreativan, inventivan i drukčiji. Orfički hramovi se ruše kad ih sruše pjesnici. A Đurđević je, očito, talentiran da prepozna tuđe iskustvo u vlastitome, i da uvaži svjetonazore i kad ne drži bogzna koliko do njih. Naravno, ništa ga ne priječi da isfavorizira one autore i one pjesme koje voli, do kojih trajno drži, koje kandidira kao sadašnjost za budućnost. Njegov pogled je nekad goli i šutljiv otok, a nekad prebučna pustinja stihovne pirotehnike koja se više-manje kontinuirano prakticirala u domaćem stihu. To što poetska biografija pojedinog autora ponekad odluči o njegovu situiranju i statusu u nekoj globalnijoj slici suvremenoga hrvatskoga pjesništva ne čini nam se kao mana. To je naprosto pravo na stil.

Naravno, ništa ga ne priječi da isfavorizira one autore i one pjesme koje voli, do kojih trajno drži, koje kandidira kao sadašnjost za budućnost. Miloš Đurđević RUŠENJE ORFIČKOG HRAMA - antologija novije hrvatske poezije Poezija Tvrdi uvez 364 stranice. Cijena poziva obračunava se sukladno cjeniku: Fiksna mreža: 0,12kn/min Rušenje orfičkog hrama - antologija novije hrvatske poezije - Đurđević, Miloš.

u Kraljevu Vrhu, Vrbovec.Diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja.Od 1985.

POVEZANE KNJIGE